TVR, serviciul public care nu are program cu publicul

tvrMi-e rușine! E un sentiment puternic, care mă încearcă, de vineri seară, dincolo de tristețe și de revoltă, legat de ceea ce s-a întâmplat. Cred că mulți dintre cei care ar trebui să tacă vorbesc mult prea mult, de trei zile. În semn de respect pentru familiile victimelor, pentru cei aflați încă în mare suferință, am tăcut până acum. Și nu vom face emisiunea Starea nației nici mâine, în cea de-a treia zi de doliu național. Vom avea marți o ediție specială pe acest subiect. Poate până atunci vom avea și ceva mai multe răspunsuri.

Am văzut lucruri extraordinare de vineri seară până acum: am văzut oameni fantastici, am văzut solidaritate, am văzut omenie. Dar am văzut și multe lucruri groaznice. Am văzut mulți nemernici, profitori. Neoameni.
Și despre unii, și despre alții, trebuie să vorbim. Unora să le mulțumim, pe ceilalți să-i punem la punct.

Sunt foarte multe lucruri de făcut. Despre ele, trebuie întâi să vorbim. Și apoi, obligatoriu, după ce stabilim ce s-a întâmplat, să facem. Să facem în așa fel încât astfel de tragedii să nu se mai întâmple. De fapt, asta sună mai degrabă a declarație politică. Tragediile nu pot fi anulate. Întotdeauna cineva va face o prostie care va produce o tragedie. Voluntar sau involuntar. Dar depinde de acțiunile noastre să limităm proporțiile și urmările acestor evenimente.
Să ne înțelegem. Ceea ce s-a întâmplat vineri seară putea să nu fie nici măcar o știre, dacă cineva avea pregătit un stingător în momentul în care s-a aprins buretele ăla blestemat. Iar asta s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi respectat câteva reguli de siguranță ce par banale, la prima vedere. Dar nu despre ce s-a întâmplat vineri vreau să vorbesc aici. Pentru că ar fi încă o sursă de gălăgie inutilă acum.

Ce simt că sunt eu dator să evidențiez este lipsa de reacție a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informații pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteți închipui așa ceva? Într-o instituție supraaglomerată, cu atât de mulți oameni, cu atât de multe resurse, o instituție blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înțeleg și nu reușesc. Cum e posibil așa ceva? E ca și cum într-un spital ai duce urgențele întâi la cantină. E ca și cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului. Televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuții foarte clare. Și un rol foarte important îl joacă televiziunea publică în cazuri de urgență. Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pildă, postul privat de știri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morală, față de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e în aceeași situație. Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populația, toată populația, în cazuri de urgență. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporții. Iar TVR avea obligația de a-i informa pe cetățeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul tv.

Mi-e atât de ciudă că trebuie să o spun, dar sunt nevoit: vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private. Zeci de jurnaliști de la televiziunile comerciale au făcut și treaba jurnaliștilor de la TVR, plătiți de cetățenii României. Este inacceptabil! Și trebuie, după toate cele întâmplate, ca televiziunea publică să ia măsurle necesare pentru ca instituția să funcționeze cât mai rapid așa cum trebuie, în interesul cetățenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaților instituției.

În vara anului trecut, când mi s-a propus să vin la TVR, am venit ca la echipa națională. Indiferent de situația în care se află televiziunea publică, cred că a lucra pentru acest serviciu public, a te pune exclusiv în slujba interesului public, în slujba cetățeanului, ceea ce încerc la fiecare ediție a emisiunii Starea nației, este o chestiune de mândrie. Și până vineri seară am fost tare mândru că lucrez la televiziunea publică.
Acum, mi-e rușine. Chiar dacă nu sunt angajatul televiziunii publice, mi-e rușine. Asta am simțit când am citit ce-a scris Cătălin Tolontan despre TVR. Rușine! Rușine cu care trăiesc de trei zile mulți oameni din TVR. Iar asta sper să se vadă cât mai rapid, pentru început prin câteva decizii concrete.

Oamenii din TVR trebuie să înțeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduț unde vremea trece, leafa merge, nu este instituția de stat unde tu te faci că lucrezi, iar statul se face că te plătește. Televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate. Avem de-a face cu o instituție care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicații, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate…

Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să își facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice și așa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată.
Așa că, dincolo de lucrurile care n-au mers la alte instituții vineri seară, e nevoie și de măsuri rapide și concrete pentru ca TVR să fie, tot timpul, indiferent de ceea ce se întâmplă, televiziunea publică a României!

23 comentarii

 1. Dl Stan,nu vreau sa fiu rautacioasa in asemenea momente,dar ortografia limbii romane urla cand va vede textul. Se scrie corect „m-a cam deranjat…” iar unele cuvinte nu se cuvin scrise explicit,chiar daca exista in dictionarul limbii romane. De majuscule sau semne de punctuatie…nu mai poate fi vorba!
  Sper sa nu ma faceti si pe mine troaca de porci ca pe „Mirciulica”.

 2. Militaru Damian

  Nevazând nimic pe TVR, trăisem cu impresia ca, neprimind „ordin”, TVR-ul nu stia in cine sa „dea” si pentru a nu „gresi” a preferat sa taca mâlc … sau poate nu avea, postul national de televiziune, echipa in tura de noapte … sau isi consumasera autovehiculele cota lunara de combustibil … sau poate … !

 3. Rita Dumbravescu

  Pai, ca tot aminteai de cazul pompierilor fara furtun………acesti pompieri chiar s-au dus fara barca …pe lacul de langa Constanta sa salveze niste nefericiti . Sau nefericitii care se duceau sa preleveze organe si au cazut cu avionul ala putred si apoi nu-i mai gaseau ca nu aveau semnal …sau acel avion nu emitea semnal radio (si mai apoi au scos vinovat mortul ). Asa merg treburile in Romania …..fara stingator , fara barca , fara emitator de semnal la avion , fara TVR ……LAsa ca merge si asa!!! …”PRosti” sunt multi ….si daca mai mor cativa nu se baga de seama ….ca si asa nu vor fi pensii si pt ei peste N ani( am citat din prietenul MOise GUran ).

 4. […] de TVR și noaptea de vineri, pentru că a fost preocupat, NU DOAR ASTĂZI, și de TVR și de SRR. Pătraru, la fel, nu răspunde la ordine, lucrează pentru TVR – are dreptul să vorbească și să […]

 5. Oare pregatesti terenul pentru plecare,,,sau chiar te intereseaza de TVR? Pariez pe partea a doua, dar am mai pierdut pariuri de genul asta, facute cu mine. Te urmaresc!

 6. vîneri nu a transmis nimic TVR1 iar luni dupa 3 zile la ora 7 jurnal compus din 52 min tragedia 6 min sport si 2 min publicitate a urmat a doua ora de jurnal identic deci in 2 ore de stiri nu avem stiri pe scura, externe, meteo in doua zile nu a fost accidente in romania , nu au existat evenimente nici pentru stiri pe scurt?
  se vede politizarea TVR-lui a reactionat ca politicul intai nepasator apoi a cazut in extrema cealanta!
  altceva nu comentez vorba lui Moise Guran este doliu , da ma aptin.

 7. Dragoș, de ani buni încoace rolul TVR este de a asigura slujbe plătite unor oameni care au adus servicii puterii, indiferent de partid…. TVR are mulți profesioniști, dar este condusă de profesioniștii pupincurismului politic…. Când a fost vorba de o conferință de presă a lui Van Veltsen, pe vremea prim sinistrului Victor Ciorbea, Alina Muungiu cu Irina Radu au știut să întrerupă transmisia normală pentru a transmite evenimentul țărăniștilor…. Totul depinde de interese……

 8. Egal cum va ve-ti hotari,va multumesc pt.ca v-am vazut! ( Dv. ,Guran,Ciroianu)

 9. Din curiozitate,sa se citeasca o fisa de declarare pe propie raspundere.Acestea se multiplica si se trimit la untatile de control resp.,care in 30de zile tb.. evaluate.Dupa 30de zile ,se considera tacit ca autorizate.

 10. nu am inteles niciodata de ce s-a inchis TVR NEWS si a fost lasat sa emita tvr 3….TVR NEWS putea fi „educat” sa aiba o procedură de intrare în breaking news.Teoretic de aceea a fost infiintat.Trist e ca ai dreptate „Avem de-a face cu o instituție care de ani de zile nu este practic condusă. „TRIST!

 11. Nu trebuie TVR învinovăţită mai mult decât merită. Nu este nici momentul . Sunt vinovăţii foarte grave , pe care TVR le-a sesizat în decursul timpului. Domnul Dragos a fost aseară la emisiunea moderata de Mihaiu, vulpoi bătrân , care nu l-a lăsat deloc să-şi expună opiniile. Chiar mi-a fost milă de Dragoş, era stingher, nu trebuia să fie acolo. Mai bine îşi făcea emisiunea lui. Trebuie subliniate încă odată, pentru a câta oară următoarele aspecte :
  1- In fruntea instituţiilor statului (ministere, departamente etc. ) trebuie puşi profesionisti, nu politicieni fără nicio calificare, vocatie. A văzut o ţară întreagă cât de penibili au fost în seara dezastrului de la COLECTIV , ministrul Sănătăţii, Bănicioiu, al internelor (vicepremier) Oprea .etc.
  2- Cauza principală a tragediei de la clubul Colectiv este LĂCOMIA OAMENILOR DE AFACERI CARE TREC PESTE CADAVRE PENTU BANI, CORUPŢIA INSTITUŢIILOR STATULUI PUSI SĂ VEGHEZE LA RESPECTAREA LEGILOR.
  3. Avizul de functionare al Primăriei trebuia să aibă în anexă avizul ISU., nu declaraţie pe proprie răspundere . Piedone La puşcărie , fără nicio justificare.
  4. Aţi auzit de Protectia Consumatorului ? Tinerii din club erau „consumatori” de muzica, de bună dispoziţie, etc. Acolo există o armată de oameni, bine retribuiţi, nici ei nu ştiu pentru ce, care trebuie să vegheze la functionarea acestor unitati.
  5. Am avut un prieten ,preot ortodox, deşi eu sunt catolic , care s-a supărat pe mine când i-am spus că în ultimii 25 de ani s-au construit 5 biserici la o şcoală. Dacă ne raportăm la spitale raportul ar fi 10 biserici la un spital, dacă nu mai rău.
  6. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate de această tragedie, sperantă şi încredere celor care sunt în suferinţă. Fie ca Bunul Dumnezeu să -i ajute în lupta lor.

 12. olteanu emanuela

  multumim ptr . emisiune sloganul DOLIU NATIONAL afost lansat in INTERES NATIONAL? tine_o tot asa, poate vine si scimbarea,
  stiu ca e usor eu sa scriu si altcineva sa vorbeasca, dar atat pot. sugestie intrebati parlamentari daca stiu ce inseamna VAX POPULLI, sa vedeti acolo PROSTIE.

 13. Cred ca un presedinte al tvr ca tine ar insemna vindecarea acestei institutii.

 14. Dle Patraru nu stiu daca acest email va ajunge la dvs. dar sunt revoltat de starea nenorocita din tara. Desi sunt la mii de km. de tara totusi nu sunt strain de ce se intampla acolo. V-am asculta in emisiunea din 3 nov. A fost o emisiune deosebita dar din tot ce ati spus se va realiza ceva ? Nu cred atata timp cat va fi la conducerea tarii acest govern de hoti. Cum acest presedinte de tara Iohanis nu poate lua masuri de schimbarea guvernamentala ? Ce ii trebuie ca sa se decida ? Premier infractor, spagar, diploma de „doctor” copiata , dispretuita de strainatate etc…..
  La nenorocirea ce s-a intamplat dece nu a aparut acolo. Sta ascuns ca nu are ce sa raspunda alaturi de un ministru total incompetent. El care doreste sa fie filmat peste tot acum sta ascuns in biroul lui. Rusine daca are.
  La toti mortii si ranitii niciun preot nu era present. Oare asteptau sa li se puna in maini plicurile cu bani si apoi sa vina ? Unde este patriarhul care tine predici pe care EL nu le traieste. Avem biserica dar pentru ce? Numai ca preotii sa primeasca plicurile cu bani?
  Ne laudam ca suntem o tara europeana dar este mai rau decat in mijlocul Afriicii.
  Prea multe de spus. Va urez in continuare sa aveti aceuasi atitudine critica ca si pana acum.Rusinea tarii cu asemenea spitale si doctori spagari, cu asemenea preoti care vin numai dupa ce ii platesti, cu un premier infractor penal si plagiator si multe altele.
  Mult success pe viitor.

 15. Calin Teodoresco

  Nu inteleg ! Demisioneaza daca ti-e atata rusine… Vorbe, vorbe….asta-i Rumanu’! Cu respect CT. Apreciez emisiunea ta….deci nu cade in panou’ …..

 16. Tot respectul meu, Dragos, pentru ceea ce faci! Vant din pupa!

 17. Maria din Anglia

  Drag a Dragos,
  Mda, multe se intimpla acasa. Daca de vin numai o persoana ? Intreaga natie se inseala.
  Natiei romane inca e frica sa ‘flag it up on time” de-a semnalul la timp. Atita vreme cit Natia lasa timpul sa virbeasca putin se va schimba in bine si totul v-a deveni o ironie is evident in subiect de sarcasm a emisiunii tale.
  Nu zic ca e rau/gresit de faci/zici dad putini sung ca tine.
  Salutari ,

 18. Maria din Anglia

  Sorry for wrong writing in Romanian language but I am writing from an English I-pad . Mama ei de ironie !

 19. Maria din Anglia

  Waw! Din nou o aprobare ? Am crezut ca am iesit din comunism. Deci Nu . Asta spune mult mai multe .
  Anyway , all the best to you all. In the near future as Natia has to change rather immediate to survive !!!?
  Good bad for now

 20. Maria din Anglia

  A, mi-a mai venit o collectiva.-biserica de la tara nu are nici macar un stingator de foc , macar de forma/fantezie.
  Total nostru care ne esti in ceruri , dane noua iadul ca nu avem legit sa ‘deal with’ raiul.
  Sper sa se inteleaga sarcasmul

 21. Mai bine Occupy TVR

Adaugă un comentariu