Despre stradă și locul ei. Părerea mea

proteste_08.11Pentru că e foarte multă informație, venită din toate părțile, o să încerc să sintetizez în câteva fraze tot ce cred că e important, în legătură cu ceea ce se întâmplă acum și cu ceea ce eu cred că e o încercare de deturnare a dorinței oamenilor. Mă scoate din minți ideea asta, propovăduită de mulți, de prea mulți, din păcate, cu NECESITATEA implicării străzii în politică. Deci, părerea mea:

1. Strada trebuie să rămână stradă.

Trebuie să rămână în stradă. Acolo este locul ei. Când strada merge la Cotroceni și intră în Palat la discuții, strada intră în politică. Or, nu ăsta este rolul străzii, într-o democrație. Ține de manipulare ordinară să spui: ”am fost să ducem doleanțele străzii la Cotroceni”. Pe bune? Cum adică ați mers să duceți dorințele? Ele nu sunt evidente? Iohannis nu are televizor? E surd? Trebuie să-i deseneze cineva? Dorința străzii se strigă în stradă, nu la masă cu președintele.

2. Strada nu oferă soluții.

Nu e treaba străzii să ofere soluții. Strada pune presiune. La fel ca presa. Rolul străzii și al presei nu este să le spună politicienilor CUM să guverneze. Se presupune că știu cum. Strada și presa (aia care își permite) trebuie să le spună politicienilor că nu e bine. Atât! Să le dea la gioale! Nu să ofere soluții. Aia cu: ”spune-mi tu ce să fac, spune-mi ce vrei, și eu fac”, venită acum din partea politicienilor, de parcă ei sunt căzuți în cap, e o imbecilitate fără margini.
Nu vreau să îți spun ce să faci! Pentru că nu asta e treaba mea! Dacă vreau să fac, vin în locul tău, politicianule. Și fac politică. Dacă vreau să îți spun ce să faci și cum să faci, Iohannis, Ponta, Băsescu, vin eu, cetățean, în locul vostru! Strada vă spune simplu și direct: marș, sunteți niște jeguri corupte, așa nu se mai poate. Atât! Nu vă spune strada cum să faceți să nu mai fiți așa. Voi faceți, dacă credeți că puteți, dacă mai apucați, pentru că strada nu vă mai suportă.

3. Strada nu poate fi făcută responsabilă pentru ceea ce se întâmplă.

Niciun cetățean care a ieșit în stradă nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce trebuie să facă statul. Prin cooptarea străzii la consultări / discuții, strada devine cumva părtașă la ce se întâmplă. Și intră în politică. Și împarte și ea vina. Asta e manipularea cea mai grosolană, care se petrece zilele astea. Să punem scenă, să fie aduse microfoane, să iasă lideri din piață, care apoi să formeze partide și să conducă țara. NU! Asta înseamnă distrugerea străzii, distrugerea spiritului ei. Nu asta face strada. Am mai văzut filmul ăsta, în 90. Și uite ce clasă politică avem! În momentul când formează un partid, în momentul în care participă la actul de guvernare, cei care fac asta nu mai sunt strada. Iar strada, pentru o perioadă, dispare. Pentru că îi dispare nucleul dur. Or, tocmai asta vor băieții deștepți acum!

4. Strada e și cetățeanul neimplicat!

Cetățeanule, chiar dacă sună aiurea în momentele astea, în care cu toții ne simțim un pic responsabili, datori să facem ceva, să ne schimbăm pe noi, să-i schimbăm pe alții, să dăm o mână de ajutor, să știi că e DREPTUL TĂU să nu te intereseze. E dreptul tău să nu mergi la vot, e dreptul tău să nu vii în stradă, e dreptul tău să nu știi cine dracului e președinte, cine e prim-ministru, cine e primar. Pentru că asta înseamnă democrație. Și oricât de neimplicat ai fi, statul nu are voie să te omoare. Așadar, fiți cum vreți, implicați-vă cât vreți: mult sau deloc. Trebuie să dispară ideea asta că suntem, cumva, cu toții responsabili și că TREBUIE să ne implicăm. Că de-aia a ajuns țara așa, că nu ne implicăm. Și dacă nu ne implicăm noi, uite cine se implică! Nu trebuie nimic. Plătim taxe, impozite, respectăm legile. În schimb, statul trebuie să aibă grijă de noi. Statul nu are voie să ne omoare! Eu vreau o țară în care copiii mei să nu se gândească să se implice în politică, pentru a o duce bine.

5. Aș fi vrut să fie 5 puncte, să sune mai bine, mai frumos, mai rotund, dar lasă, că merge și și așa, nu? Înjurături, la secțiunea comentarii. Vă aștept.

37 comentarii

 1. dac.impielitzat

  bineinteles, toti avem o parere.
  insa ca sa existe unitate (despre cea a strazii vorbesc) e nevoie sa lasi orgoliul ala „marunt” deoparte si sa te faci una cu restul.

  • Uite d’le Impielitat ce cred eu:
   Oamenii care manifesta in zilele astea sunt de toate tipurile. E clar ca fiecare dintre acestia are motivatia lui. Chestia e ca pe fondul unei emotii foarte puternice (bomba din colectiv?) oamenii au iesit. Asta se intampla oriunde in lume. Peste tot in lume mesajele sunt diferite la ,,iesiri spontane”. Teoretic e bine ca omul sa protesteze. Dar practic, ca sa rezolve ceva benefic lui, tre’ ca ideile pentru care lupta sa nu fie utopice (jos coruptia, jos clasa politica actuala, jos tot raul care s-a asezat pe meleagurile astea!)
   PAREREA MEA e ca lupta tre’ sa se dea pe masuri care pot fi si aplicate.
   De exemplu sa iasa oamenii in strada pentru a forta guvernul (indiferent care e el) ca sa actualizeze revedentele la nivelul decent care-l au tarile civilizate. ASTAZI si nu peste NNN ani, cand o sa vrea si ,,investitorii strategici” de pe la noi. REZULTATUL ar fi ca dupa cateva zile de manifestari la nivelul intregii tari STRADA s-ar putea lauda cu cresterea acestora iar cu banii obtinuti s-ar putea creste SUBSTANTIAL salariul in invatamant si sanatate (domeniile vitale ale unei societati).
   Apropo, nimeni nu a avansat o suma cam cat s-ar strange dintr-o astfel de masura total intreptatita. Poporul a aflat numai ca se amana masura si a inghitit galusca. NIMENI in strada.
   In capitalism lupta e pe bani nu pe idei. Uite ca ai nostrii amaratii se lupta cu ideile iar ,,capitalistii cinstiti” culeg banii si dobandesc puterea absoluta.
   Altfel, D-nul Patraru face ce fac toti ,,formatorii de opinie” in zilele astea. Lanseaza teme controversate.
   1. Presiunea de tipul celei exercitate zilele astea de ,,strada” face din pacate mai mult rau decat isi imagineaza insii din strada. Deaia prind toate manipularile. Doar sa nu fim naivi (cine poate, desigur). Cei care fac jocurile si au provocat adunarea multimii in strada sigur, sigur stiu ca majoritatea insilor din strada au tangenta mai mult sau mai putin de ex. cu coruptia. Si uite asa mesajul cu jos coruptii e nesemnificativ. Si fara finalitate lupta pentru punerea in practica.
   Cica au mers ,,reprezentantii strazii” sa se consulte cu klaus. Dar oare vreunul a facut vreo referire si la demisia klausului? Ca si el face parte din categoria asta mai larga de politicieni ai trecutului care s-au imbuibat de pe urma sistemului asta defect (6-7 case din ,,meditatii”). La bulibaseala care-i in strada zilele astea cred ca ar fi mers si un slogan de genul ,,presedinte 6 case, lasa-ne, lasa-ne” (ca tot sunt galerii care intretin atmosfera …)
   2. Sunt total aberante afirmatiile de la pct. asta. TOCMAI ca rolul oamenilor care ies in strada in capitalism este sa se lupte pentru masuri concrete care pot fi puse in practica. Jos coruptia e aberant. Stie si unul cu 4 clase ca nu poate fi realizabil. Sa dau un ex. de lupta concreta. Sa zicem ca politicianul X le-a promis oamenilor din Bucuresti ca va lupta pentru ca sa nu mai fie gropi in capitala. A murit soldatul ,,interesului national” si pe baza tamtamului creat strada ar fi putut sa elimine politicianul care a promis curatarea Bucurestiului de gropi. Si asa mai departe. In 10-15 ani sa vezi cum strada ar fi curatat PAS CU PAS Parlamentul de impostori. Si fara sa intre strada in politica ci sa lupte pentru a o duce mai bine. La modul concret si nu utopic. Si nici n-ar mai fi fost nevoie de circui asta cu dna-ul. (pionul noii puteri!)
   3. Orice om de pe planeta asta poate fi facut responsabil pentru o schimbare sau alta. Daca se implica in schimbarea respectiva. ,,Strada” s-a implicat si a ajutat la schimbarile care au avut loc si mai ales la cele care vor veni. Deci, sa-si asume rolul care-l are. Sau cum e? Daca schimabrile or sa fie bune (99 % irealizabil) strada o sa fie urcata-n slavi iar daca o sa se convinga in 4-5 ani pana si omu’ cu 4 clase ca miscarile astea au dus la dobandirea oficial a statutului de colonie atunci strada n-are nici un amestec?
   In ’89 (si nu „90) au preluat puterea securistii tocmai pentru ca ,,strada” n-avea nici un reprezentant. Au strigat amaratii jos comunismul ca in cateva luni de la impuscarea lui Ceausescu sa-l aleaga pe Iliescu. Au fost alternative propuse de popor? Su nu-i treaba poporului sa propuna lideri? treaba poporului e sa iasa in strada din cand in cand ca sa zica sa-i ia naiba pe conducatori iar apoi sa vodeze ce i se propune? Aberanta gandire.
   4. Sigur ca in capitalism (ca de democratie nu poate fi vorba pe melagurile astea) fiecare are dreptul sa faca ce vrea. Sa se implice sau nu. Sa il intereseze sau nu. Sa marga sau nu la vot etc. Numai ca n-ai ce face. Castiga cel care a luptat si a dobandit puterea. Ceilalti vor trai dupa regulile acestuia. Fie ca-i place, fie ca nu-i place. Si daca vrea sa-i fie un pic mai bine, N-ARE CE FACE si tre’ sa lupte, sa se implice.
   Adica cine vrea sa starpeasca coruptia tre’ sa-si propuna mai intai sa nu mai dea mita iar apoi sa lupte ca sa nu i se mai ceara mita. IN ORDINEA ASTA.
   Diferenta intre noi si o tara mai civilizata tocmai asa se face. Prin alte parti cei care doresc sa o duca mai bine prin metode cinstite sunt mult mai multi decat ceilalti. Si lupta sa-si impuna metodele cinstite.
   CONCLUZIE:
   Nu tre’ sa te implici neaparat in politica dar daca vrei sa o duci mai bine implica-te pentru lucruri punctuale nu pentru idei utopice (jos coruptiea, sa fie pace in lume etc)

   • In mare parte de înțeles poziția ta și de acord cu cateva idei menționate mai sus. Ce nu înțeleg este ideea că Patraru (sau Mircea Badea) este vazut ca ‘formator de idei’. Serios, cum poate fii un pamflet ((doar pt cna)) formator de idei. Emisiunea asta te amuză, te distinge și posibil să-ți descrețeze mintea… Asta dacă ai un gram de inteligență și/sau capacitatea să vezi o problemă din mai multe perspective, și nu mă refer neapărat la cele politice.
    Ar fii multe de comentat… Cum ar fii ideea despre sisteme din alte țari iar Românii încearcă să ia cate ceva din fiecare, iar rezultatul este un talmes balmes. (Sunt crescut in cateva țări și știu despre ce vorbesc.)
    Cand se strigă JOS CORUPTIA evident că se referă la diminuarea ei, si nu la eliminarea ei. Aici un exemplu de ‘spaga’ sau doar o atenție: Anul 2001, pe picior de plecare (de finitivă) din Frankfurt în New York (pt studii) vindeam aparate foto in centru. Mașina de gunoi strangea gunoiul. de pe partea de vizavi a magazinului unde eream cu seful (coactionar al celor trei firme de articole foto contopite). La un moment dat seful, un om pe la 55 de ani îi face semn unui gunoier să ne ia și nouă niște cutii turtite (primisem marfa). Gunoierul vine le ia și când să plece îl întreabă pe gunoier dacă poate sa-i de o cafea întigândui trei marci (DM). Evident că a fost o mică ilegalitate pentru ca gunoierul erea „programat” să ia doar de pe cealaltă parte (pentru a nu bloca traficul pe străzi înguste). Pe acea strada sunt multe magazine (paralel cu Zeil). Ce s-ar întâmpla dacă ar face toate magazinele așa?…ar întreba Polizeiul care ar fii dat amenda de ‘spagă’.
    Casă nu o lungesc: există limite pe care nu poți să le depășești dacă îți pasă puțin de societatea în care trăiești sau de viitorul copiiilor (dacă ai). Limita nu ți-o dă neapărat statul…mai ți-o impui și tu.

    • Mă scuzați, dar Starea nației nu este un pamflet. Iar eu și toți colegii mei de aici suntem jurnaliști. Cu studii pe bune și în medie peste 15 ani de experiență fiecare. Cât despre pamflet, scrie asta, că emisiunea NU ESTE un pamflet, și pe genericul emisiunii. Iar cât de curând vom schimba și încadrarea de la CNA, unde suntem plasați greșit, doar pentru că CNA nu are o categorie de infotainment. Am făcut demersurile necesare în acest sens. iar a mă compara pe mine cu Badea e ca și cum ai compara mere cu pere. Nu avem puncte comune în ceea ce facem.
     Înțeleg că problemele de limba română pe care le aveți trebuie trecute cu vederea, pentru că nu sunteți crescut în România. Numai bine.

 2. O nimeni din strada

  Personal as mai adauga: 5. Strada nu e idealista si atat. Strada are creier.
  Observ, in jurul meu, o usoara atitudine de superioritate din partea celor mai in varsta decat mine (am 35 ani). Toti imi spun asa, cu un zambet ironic: „Ai fost la protest? Asa, si? Ce ai cerut? De ce ai iesit in strada? CONCRET!” As fi vrut sa am la indemana articolul dumneavoastra, in special punctul 2, pt ca exprima exact ce simt cand aud intrebarile astea. Simt ca suntem priviti ca niste idealisti nebuni care ne agitam degeaba. Pe principiul „Lasa-i, ca sunt mici si nu stiu ce fac”. Ma scoate din minti atitudinea asta! Cu siguranta si preanerusinatul Daniel sta in straiele lui de aur, in viloiul lui cu mult aur si numarandu-si multele chestii din aur si gandeste „Ce satanisti fraieri! Ha ha!”. Si nu e singurul. Nu pot sa imi stapanesc ura fata de omul asta. Si nici nu vreau.
  Va multumim, domnule Patraru, pt ca ne alinati sufletele cate putin in fiecare zi si in fiecare seara.

 3. foarte corect strada trebui sa semnaleze problemele si sa puna presiune pe
  legislativ si executiv astia. au fost pusi sa stea cat e bine si la probleme sa vina tehnocrati?
  de ce nu pun strada sa le conduca partidele, parlamentul, presidentia ca toti sunt incompetenti si vinovati nu doar guvernul!

 4. Daca „strada” decide sa se implice in politica ea inceteaza a fi voce civica si devine politica. Intrebarea dvs este ce se intampla cu strada? O vor umple cei ce au ales sa nu se implice in politic. Simplu! Politicienii vechi se retrag, impinsi de altii noi, strada isi face rolul. Un pic precum circuitul apei in natura. Dar ceea ce dvs. cereti de fapt este ca strada sa urmareasca dar sa nu participe…si prin asta spuneti oamenilor lasati politicienii in pace: rolul vostru e sa iesiti in strada si sa urlati de parca urletele au rezolvat vreodata vreo problema, dar sa nu care cumva sa veniti cu solutii.

 5. Cu vreo 40 de ani in urma, J.Lennon avertiza ca „revolutia din strada e degeaba, daca ramane doar in strada”! Oamenii trebuie sa se asigure ca mesajul lor
  parvine, fara sa fie deformat, la cadrele decizionale, si pentru asta, cel mai simplu e sa-l poarte personal! De ce au acceptat sa mearga la Cotroceni?Pentru ca e mai inteligent, mai pragmatic si mai sanatos sa previi, decat sa repari!
  E deja politicos, si apoi chiar mai indicat sa raspunzi pozitiv la o astfel de oportunitate, decat sa creezi polemici de genul „pai, nu se vede ce vrem?” Slabut, Dragos, ca sa nu zic patetic!

 6. Am senzatia ca vreun politician ti-a furat parola de la blog si a scris articolul in locul tau. Nu pot sa cred ca TU ai scris ceea ce am citit mai inainte. Asta e visul oricarui politician: sa nu existe strada, iar daca exista, sa ramana acolo… sa nu ii deranjeze pe politicieni. Asa, nu ne mai facem bine niciodata. Iti urez succes!

  • Nu cred că ați înțeles. Mai citiți o dată! STRADA TREBUIE SĂ FACĂ PRESIUNE! Cum să nu-i deranjeze. Când l-a dat jos pe Ponta, strada asta a făcut, a pus presiune. Atât! Acum, strada e ademenită de politicieni într-o capcană. Asta e ideea. Mă rog, pentru cine vrea să o înțeleagă…

   • Ma bucur sa va vad, d-le Patraru, ca raspundeti celor care comenteaza aici.
    Eu v-am scris de mai multe ori, dar pe adresa de contact a emisiunii dvs.
    De acord cu dvs.: „Strada” trebuie sa ramana „Strada”. Aceasta e menirea ei.
    Vocea ei, trebuie, insa, sa ajunga nemijlocit si nealterata exact unde trebuie.
    M-as bucura ca presa sa fie mult mai prezenta in „Strada”, sprijinindu-o efectiv in demersurile ei, pentru ca a-si indeplineasca, nu scopul, ci doleantele.

    Unii zic:
    „Tara se misca”?
    Raspunsul meu este nu.
    Numai „Strada” se misca. Tara e anchilozata. Inca.
    Puterea se ascunde in spatele ei insasi. In spatele Puterii.
    Presa priveste evenimentele cam de sus. Din studio.
    Coboara printre manifestanti, dar numai prin reprezentanti. Prin trimisii lor.
    Cum vreti sa se miste toata Tara, atunci?

    Ca sa se schimbe intr-adevar ceva, ar trebui ca elitele intelectualitatii sa
    fie alaturi de manifestanti.
    Prezenta lor numai la televiziune si prin articole e insuficienta.

    Nu am vazut politicieni care sa ”fraternizeze” cu „Strada”, sa demisioneze din Parlament si sa se alature celor din ”Strada”.
    Dimpotriva, i-am vazut prin televiziuni discutand in contradictie cu cativa reprezentanti ai „Strazii”, carora le arata cate nu stiu, ca sa nu zic altfel.

    V-am scris, d-le Patraru, despre limitarea numarului de mandate la maximum Doua.
    Ieri, jurnalistul Cristoiu, la UC cu d-l Striblea, il intreaba pe TB ce parere are
    despre limitarea nuamrului de mandate la maximum Doua.
    N-a schitat niciun gest, niciun raspuns. Parca ar fi fost surd si mut.
    Asa cum sunt toti politicienii de azi: surzi si muti la propunerile altora.

    Ca de sufernite, nu mai vorbim.
    A trebuit sa vina un strain sa planga mortii de la Clubul „Colectiv”.
    L-ati vazut ca nu mai putea vorbi?
    Acesta este un om al Muzicii. De o sensibilitate extraordinara:
    André Rieu
    N-am vazut niciun politician plangand. Nici demisionand pe loc.
    A trebuit sa intervina „Strada” pentru ca Guvernul Ponta sa cada.

    E normal ca politicienii sa reactioneze asa?
    Nu.
    Pentru a fi mai usor inteles, citez mai jos, ultima parte din articolul meu, intitulat „Doua Mandate”, pe care vi l-am mai trimis.

    ”Nu stiu daca e bine sa luam modele din natura. Dar iata un experiment recent, facut chiar de americani:
    Fie intr-o cusca 5 maimute, inauntrul careia se agata de un carlig o banana si se pune si o scarita sub banana, cu mult inainte ca o maimuta sa mearga catre scara si sa incerce sa urce catre banana. Exact cand aceasta atinge scarita, pui un furtun cu apa rece pe toate celelalte maimute.
    Dupa un timp, alta maimuta face o incercare, iar toate celelalte maimute sunt udate cu furtunul cu apa rece. Foarte curand, cand o alta maimuta incearca sa urce la banana, celelalte vor incerca s-o previna.
    Acum, lasam furtunul cu apa rece de o parte si scoatem din cusca o maimuta, inlocuind-o cu una noua. Noua maimuta vede banana si incearca sa urce treptele. Spre uimirea ei, toate celelalte maimute o impiedica sa urce treptele catre banana. Dupa o alta incercare, ea stie ca va fi din nou oprita de catre celelalte. Mai departe, se scoate inca o maimuta din cele 5 introduse la inceput si se inlocuieste cu una noua. Nou-venita se duce la scara si ataca. Aceasta are parte de acelasi tratament si pedeapsa… cu entuziasm, ca si precedentele, ea facand, de acum, parte din «echipa».
    Apoi se inlocuieste a treia din cele 5 maimute initiale cu o alta noua, urmata de a patra si, apoi, de a cincea. De fiecare data, noua maimuta o ia spre scara si ataca.
    Acum, toate maimutele care o bat pe nou-venita nu au nicio idee de ce nu le era permis sa urce scarile. Si nici nu stiau de ce participa la bataia nou-venitei maimute.
    In final, fiind inlocuite toate maimutele, niciuna dintre cele ramase acum in cusca n-au fost niciodata udate cu furtunul cu apa rece. Cu toate acestea, niciuna nu mai incearca sa urce scarile catre banana.
    De ce, te intrebi? Pentru ca, in mintea lor, aceasta este calea de urmat dintotdeauna.
    La fel, se trage concluzia, lucreaza Congresul.
    Si acesta este «un de ce» pentru care, din timp in timp, este nevoie ca «maimutele» sa fie inlocuite, in acelasi timp, toate deodata.
    Limitarea numarului de mandate este solutia reala, daca nu se pot inlocui toti alesii in acelasi timp.
    La fel, as aduga eu, un exemplu tot din natura, si anume:
    daca pui grau de doua sau de mai multe ori la rand pe acelasi loc, risti sa strangi mai multa neghina decat grau.
    Asa e si cu alesii nostri. Nu stiu daca, dupa mai mult de 8 ani, alesii pot veni cu mai multe lucruri bune decat rele. Daca nu cumva, in loc sa inlature unele greseli, nu vor incepe prin a acoperi pe cele vechi, ca sa poata face altele noi. Se spune ca alesul, oricare ar fi el si de oriunde ar fi, isi incepe activitatea prin a desconsidera pe cei care l-au ales. Romania e satula de dictatura. La orice nivel ar fi si oricum s-ar manifesta aceasta.
    Eu nu am mai mult decat meritul de a pune problema. Singur insa nu o pot rezolva. De aceea as dori ca presa din Romania sa organizeze o larga dezbatere pe aceasta tema si sa realizeze un sondaj, avand intrebarea:

    Credeti ca la noi e necesara introducerea limitarii numarului de mandate la maximum DOUA pentru alesii nostri de orice fel, si de la orice nivel?

    Daca raspunsul e favorabil, atunci sa se introduca in noua Constitutie acest amendament.

    I. C. , Massapequa, NY
    Decembrie 3, 2013

    A bon entendeur, salut!
    De peste Ocean,
    I C from NY

    As vrea sa vad un jurnalist, de ce nu chiar dvs. , Domnule Patraru, care se tine de politicieni, pana cand acest amendament ajunge in Parlament.
    Sa vedem daca il voteza altul decat cel care l-a propus.
    In USA, problema e din 1995. S-a reusit in cateva state.
    Propunerea e din nou pe masa Congresului.
    Dati un search pe Google scriind Term Limits.

 7. Foarte bine este sintetizată chestiunea străzii. Aş fi completat şi eu dar nu prea am cu ce. Doar să nuanţez puţin. Strada trebuie să rămână pentru circulatie şi când nu sunt respectate regulile (legile), să fie blocată şi să i se facă corecţiile necesare.

  Vasile.

 8. Domnule Dragos Patraru , felicitari pentu emisiunea Starea Natiei !
  Trecem la rubrica :
  ASA DAAAAAAAAAAAAAA !!!

 9. Bogdan Bulencea

  Mișcarea din stradă este absolut autentică. Și va rămâne așa, câtă vreme nu apar în prim plan „lideri” și „reprezentanți”.

 10. Deși ceea ce spuneți sună corect, mie îmi pare că ceva nu e în regulă. Da, strada trebuie să rămână (în) stradă. Da, strada nu oferă soluții (mai exact nu are răspunderea / atribuția să ofere soluții). Da, nu strada e responsabilă de ceea ce se întâmplă (deși presiunea străzii poate face multe). Da, strada e și cetățeanul neimplicat, iar implicarea nu e o obligație. Și totuși…
  Strada creează presiune, strada transmite un semnal, un semnal de alarmă. Când strada transmite un semnal de alarmă, cei care sunt responsabili trebuie să acționeze. Cine? Partidele care sunt acuzate de corupție și aroganță, și care și-au pierdut credibilitatea? Presa, care acționează alarmist și partizan? Consilierii prezidențiali care lucrează doar pentru ameliorarea imaginii publice a instituției pe care o reprezintă președintele curent? Nimeni nu își asumă să analizeze / interpreteze cerințele străzii – tocmai fiindcă strada e „neimplicată” politic și/sau „nereprezentată”! Dar strada trebuie să rămână stradă și atât!
  Suntem într-un impas – cei care ne reprezintă au capital electoral, dar nu au încrederea nici a străzii, nici a electoratului – prin urmare se pune în discuție legitimitatea în spirit, chiar dacă cea în litera legii e, teoretic, validată. Ce se strigă în stradă, se strigă în vânt, în gol… se risipește… Dacă nimeni nu culege doleanțele, și nimeni nu le aranjează structurat într-un plan concret, realizabil, cum ieșim din impas? Și dacă nimeni nu își asumă să creeze un astfel de plan, strada să rămână în stradă, în frig, răgușită și extenuată?
  Da, n-ar trebui să punem problema implicării străzii în politică la nivel înalt – nu e corect să fie „strada” chemată la negocieri. Dar formarea de lideri și partide noi dintre cei aflați în stradă n-ar trebui criticată și încercările strivite! Dacă vrem să ocolim situația de la revoluție nu avem dreptul să ignorăm nevoia de partide și reprezentanți noi. Trebuie înainte de toate să recunoaștem că democrația e posibilă doar cu cetățeni informați, educați și implicați. Că o parte din cetățeni vor prefera să se țină la distanță – e dreptul lor. Dar instituțiile publice, și mai ales TVR, ar trebui să încurajeze implicarea cetățenilor, să informeze asupra lui „cum” și „de ce”.

 11. Mai bine cetățenii care ies în stradă zile la rând să își facă drum la Primăria Capitalei să pună presiune să ceară curmarea coșmarului refugiilor de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție.Ce necazu?De când există în istoria Bucureștiului de 15 ani mai bine nu s-a făcut nimic ca lumea pentru lichidarea respectivului coșmar.Nici n-a gândit Primăria Capitalei cu cine a fost la conducere toți anii ăștia o suspendare a tuturor liniilor de tramvai în vederea reabilitării integrale a rețelei și totodată în vederea dotării tuturor stațiilor de tramvai cu refugii late prevăzute cu garduri de protecție cu excepția celor care sunt pe trotuare.Nici în cadrul reabilitărilor treptate ale căilor de rulare nu s-a făcut ca lumea lichidarea coșmarului respectiv.De exemplu s-a lucrat în jurul lui 2012 la linia comună 24 42 45 46 dar refugiul de pe Bulevardul Ion Mihalache de la intersecția cu Șoseaua Nicolae Titulescu a rămas același refugiu îngust lipsit de gard de protecție.Iar RATB ce zice?Zice că refugiul respectiv a fost construit de Administrația Străzilor în 2012 respectându-se aceleași amplasament și dimensiuni și că din cauza configurației străzii nu poate fi mărit în lățime și nici în lungime întrucât ar ocupa o bandă de circulație auto și că din cauza dimensiunilor reduse nu poate fi prevăzut cu gard de protecție.Ce să spun.Ar ocupa o bandă auto.Tăiau din trotuarul din fața BRD și din triunghiul de separație și chiar din parcarea de pe lățimea Pasajului Victoriei și mutau benzile auto mai la dreapta și aveau unde să construiască un refugiu mai lat prevăzut cu gard de protecție.Puteau face asta dacă erau cu adevărat responsabili față de viața pietonilor în stațiile de tramvai.Și-acum noi ce facem?Ne punem mai departe viețile în pericol pe el până la următoarea reabilitare.Iar populația capitalei în loc să-i fi dat în judecată pentru opera asta stă cu mâinile în sân.Pentru măriri de salarii și pentru cerut demisia lui Icsulescu sau a lui Cutărescu știu să iasă în stradă cu sutele.Pentru existența refugiilor de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție când ies în stradă să pună presiune pe Primăria Capitalei să scăpăm definitiv de coșmarul ăsta?Parcă se complac toți locuitorii cu situația asta de a se călca în picioare punându-și zilnic viețile în pericol pe ele.Ce așteaptă?Să se înregistreze și pe refugiile astea tragedii de proporții să se trezească la realitate să ia atitudine?

 12. Ptr Patrar
  1. „Dorinta strazii se striga în strada, nu la masa cu presedintele.”
  Ei uite ca dupa multi ani …strada are ocazia de a striga in fata presedintelui…ce e rau in asta???
  S-a strigat de 26 de ani in strada…s-au rezolvat prea multe? Acum cand protestul asta parea sa fie altfel vin fel si fel de cretini, manipulatori, idioti cu blogguri… doar sa mai divizieze multimea

  4. „Trebuie sa dispara ideea asta ca suntem, cumva, cu totii responsabili si ca TREBUIE sa ne implicam.”
  Tocmai aici e problema, apare unul ca tine si vine cu varianta cea mai usoara, drept urmare sa stam cu toti in acelasi rahat ca si pana acum. Daca noua ne e bine…de ce ma-sa sa ne pese de cel de langa noi…cu alte cuvinte e prea greu sa facem ceva…

  Bine ca e doar parerea ta de „blogarist” cu articole doar pentru rating…fie el si din injuraturi, sa-ti fie rusine!
  Nu vad ceva rau in intrarea in politica a unor persoane ce reprezinta strada…fie ei liderii de acolo sau cei care organizau protestele, important e sa se formeze un nucleu care sper/speram sa ne reprezinte cu adevarat si nu interesele hotilor de dinainte.

  • Ce să zic, fiecare înțelege cât poate el…

  • CITEZ : ” „Trebuie sa dispara ideea asta ca suntem, cumva, cu totii responsabili si ca TREBUIE sa ne implicam.”

   Pai toti santem responsabili…..pentru mizeria ce am lasat-o in strada,la propriu in toate orasele(hartii,chistoace de tigari…si peturi de bere),de exemplu,dupa manifestatiile ce au avut loc!!!
   Ce ar fi sa punem de o ….”munca patriotica”….ca pe vremea raposatului?!?! Oare cati or mai iesi atunci in strada?!?! Nu zic ca eu as fi …exemplul de urmat…..da ma intreb : a cui dracu e tara asta pana la urma?

 13. O bag pe aia: „Multi citeste, putini pricepe.”
  Multumesc de articol, poate mai luminez si eu pe unu’ altu’ cu el.

 14. Dragos,

  Imi pare rau, dar prognosticul meu, la fel ca si al medicilor de acum cateva saptamani, e rezervat. Pt cine are un ochi mai fin si vede dincolo de gardul tarcului de ou blege , poate stii ca ambasadorul USA (noul) are la activ multe actiuni de genul asta, unde in urma au cazut guverne .

  Si inca ceva . Nu ti se pare ca in momentul asta avem pe tapet doua strazi . Una reala si una virtuala . Si inca alte cateva de agitatori si diversionisti (astea ca sa nu uitam ce culoare are firul rosu )!

  In piata nu se construieste nimic. Forta strazi nu exista doar atat cat exista emotia.Scarba romanilor de politica se intoarce impotriva lor. Au iesit din curaj cativa tineri dupa care imediat au iesit o armata de postaci care nu erau de acord cu ei , tipand :ba ca nu stiu politica , ba ca au cantat prin campaniile astora de la putere si tot asa.
  Se spune ca internetul are puterea de trezi sau a tampi dupa caz. Si doar nu crede cineva ca Iohannis are timp de pierdut pe feisbuciuc. Nu de alta dar se vede o mare diferenta intre real si virtual.
  Ps: nici el nu pricepe ce doreste strada , dar in mod sigur o poate folosi pt a masca si viitorul esesc. PAS CU PAS vom asista la un nou esec.(inca unul dupa cel de aseara ).
  Stiu insa ca deja s’ a batut palma pe sub masa cu Liviu Dragnea . Cine sunt pierzatorii ?…..
  .

 15. Un comentariu pertinent despre rolul strazii.
  Si dac totusi dupa ce strada si- a transmis mesajul, sau a incercat… Politicienii s- au prefacut ca le pasa vreo saptamana doua, dupa care revin la jocul lor de glezne obisnuit. Ce ar trebui sa faca cei de jos, sa astepte alegerile, ca sa ce? Sa ii voteze tot pe ai lor? Sa vada cum presa , asa zisul caine de paza al democratiei, doarme in bocanci astepand un breaking news? Cum institutii publice se
  Umplu de fii fiice cumetri si sotii de politicieni? Care ar fi rolul si menirea strazii atunci?

 16. Salutare Dragos,
  Cu nucleu sau fara nucleu care sa mearga la discutii , cu domnul presedinte venind in piata sau chemand „liderii” -sic- la palat, cu cei care vor sa distraga atentia de la problemele reale, cu domnii politicieni care vor sa para foarte interesati de soarta romanilor doar acum, cand focul a ajuns la degetele lor, cu 7 ministri de interne in 5 ani, cu 4 cabinete ale aceluiasi domn prim ministru „dottore” in 3 ani, cu un domn fost presedinte acuzat de crime impotriva umanitatii, pentru ca -parerea lui- a adus muncitori sa planteze panselute in centrul capitalei, dar mai ales cu ceea ce vine din spate, adica cu ceea ce NU vine din spate, cu toate acestea sunt 100% sigur ca viitorul tarii acesteia este negru-negru.
  Nimeni nu ne ia in serios in EU pentru ca nu venim cu nimic concret, clar, de viitor si care sa aiba sens… si credeti-ma pe cuvant de onoare ca stiu ce spun… Noi ne facem ca reprezentam tara si interesele romanilor, iar ceilalti de la Brussels nici macar nu se fac ca ne asculta…
  Credeti ca le pasa daca ramane sau pleaca domnul Ponta, daca domnul Oprea avea sau nu dreptul la ante-mergator, daca minerii au plantat flori in iunie 1990 ? Sincer mai degraba ar vrea sa stie daca Dracula chiar a dormit la Bran, in ce camera sau sa isi faca un selfie in balconul de la MAI unde un alt domn/tovaras presedinte incerca disperat sa dreaga busuiocul in cel din urma ceas… – poate in alt context,mai restrans, exemplific mai detaliat – nu freau sa plictisesc…
  Vorba unuia muuuuuult mai invatat decat mine, tot din EU dar nu membru Schengen : „toti cei neinteresati de politica, vor sfarsi prin a fi condusi de cei EXTREM de interesati de politica” !
  Ai o parere, trebuie sa iti asumi consecintele si sa traiesti cu ele !
  Nu ai nici o parere, atunci accepta ce se intampla cu viata ta si a copiilor tai…daca poti !
  Ceea ce e trist -pt.mine- e ca nu pot sa fac prea multe pt altii… Ma multumesc sa am grija de familia mea si cei apropiati mie… ceea ce ma face un las !
  Tu insa poti sa deschizi ochii mai multora !
  Spor la treaba ca te pricepi !

  …un roman mandru-inca !

  • nu-i buton de like asa ca am mers pe varianta asta?
   Singura explicatie pentru starea natiunii este nepasarea..De foarte multi ani vedem ce se intampla si nimic. NU NE PASÃ!!!..
   Si tot nimic va fii de data asta..A venit Ciolos asta si ce…pleaca la alegeri si vin baietii inapoi.
   Ramane-ti in strada!!!…Nu avem identitate,spirit national ,unitate sa nu mai vobim de mandrie nationala…Astea trebuie introduse in scoli.
   Mai trec 26 de ani!!!!..Am 32 de ani si sper sa vad o tara unita pana mor..
   Sa mor in tara mea!!.Atata vreau.

 17. strada rezolva ceva daca se adreseaza punctual politicienilor: REDEVENTELE sa fie majorate , REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI ,recuperarea banilor de la hoti ,educatie 6% ,sanatate 6% ,salariile si pensiile nesimtite _Apropo !! Am lucrat 30 de ani in minerit si am o pensie de 1200 de lei !!!!!!!!!!!!!!! . La toate aceste revendicari sa fie stabilite termene de informare , pe ministere , despre realizarea lor. SUCCESE DRAGOS PATRARU

 18. Strada trebie sa puna presiune in continuare fara impliccare in politica,dar cu teme concrete.

  • Să pună presiune să ceară urgentarea măsurilor de curmare definitivă a coșmarului refugiilor de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție.

 19. Domnule Patraru,

  Am asteptat, destul timp, un raspuns de la dvs. si
  pe aceasta cale.
  M-am lamurit.
  Nu va mai scriu deloc. Nici aici nici pe alta adresa.
  Sa fiti sanatos!

  • Erata:
   Nici aici, nici pe alta adresa.

  • Nu știu la ce ați așteptat răspuns. Am mii de mesaje, nu le pot răspunde, de foarte multe ori nici nu apuc să le citesc pe toate. Îmi pare rău. Nu am timpul fizic, muncesc 14 ore pe zi la emisiune. Pe Robert, băiatul meu, nu l-am văzut săptămâna asta și e joi. E la școală când eu mă trezesc și doarme seara, când vin. Iar un om să citească mesajele pentru mine nu îmi permit. Scuze, dar asta e.

   • Exact pe aceasta pagina, mai sus, este mesajul dvs.. urmator
    dragos
    9 noiembrie 2015 – 18:53
    Nu cred că ați înțeles. Mai citiți o dată! STRADA TREBUIE SĂ FACĂ PRESIUNE! Cum să nu-i deranjeze. Când l-a dat jos pe Ponta, strada asta a făcut, a pus presiune. Atât! Acum, strada e ademenită de politicieni într-o capcană. Asta e ideea. Mă rog, pentru cine vrea să o înțeleagă…

    Răspunde
    …..la care eu dau raspunsul ce urmeaza:
    Ion
    10 noiembrie 2015 – 05:01
    Ma bucur sa va vad, d-le Patraru, ca raspundeti celor care comenteaza aici.
    Eu v-am scris de mai multe ori, dar pe adresa de contact a emisiunii dvs.
    De acord cu dvs.: „Strada” trebuie sa ramana „Strada”. Aceasta e menirea ei.
    Vocea ei, trebuie, insa, sa ajunga nemijlocit si nealterata exact unde trebuie.
    M-as bucura ca presa sa fie mult mai prezenta in „Strada”, sprijinindu-o efectiv in demersurile ei, pentru ca a-si indeplineasca, nu scopul, ci doleantele.

    Unii zic:
    „Tara se misca”?
    Raspunsul meu este nu.
    Numai „Strada” se misca. Tara e anchilozata. Inca.
    Puterea se ascunde in spatele ei insasi. In spatele Puterii.
    Presa priveste evenimentele cam de sus. Din studio.
    Coboara printre manifestanti, dar numai prin reprezentanti. Prin trimisii lor.
    Cum vreti sa se miste toata Tara, atunci?

    Ca sa se schimbe intr-adevar ceva, ar trebui ca elitele intelectualitatii sa
    fie alaturi de manifestanti.
    Prezenta lor numai la televiziune si prin articole e insuficienta.

    Nu am vazut politicieni care sa ”fraternizeze” cu „Strada”, sa demisioneze din Parlament si sa se alature celor din ”Strada”.
    Dimpotriva, i-am vazut prin televiziuni discutand in contradictie cu cativa reprezentanti ai „Strazii”, carora le arata cate nu stiu, ca sa nu zic altfel.

    V-am scris, d-le Patraru, despre limitarea numarului de mandate la maximum Doua.
    Ieri, jurnalistul Cristoiu, la UC cu d-l Striblea, il intreaba pe TB ce parere are
    despre limitarea nuamrului de mandate la maximum Doua.
    N-a schitat niciun gest, niciun raspuns. Parca ar fi fost surd si mut.
    Asa cum sunt toti politicienii de azi: surzi si muti la propunerile altora.

    Ca de sufernite, nu mai vorbim.
    A trebuit sa vina un strain sa planga mortii de la Clubul „Colectiv”.
    L-ati vazut ca nu mai putea vorbi?
    Acesta este un om al Muzicii. De o sensibilitate extraordinara:
    André Rieu
    N-am vazut niciun politician plangand. Nici demisionand pe loc.
    A trebuit sa intervina „Strada” pentru ca Guvernul Ponta sa cada.

    E normal ca politicienii sa reactioneze asa?
    Nu.
    Pentru a fi mai usor inteles, citez mai jos, ultima parte din articolul meu, intitulat „Doua Mandate”, pe care vi l-am mai trimis.

    ”Nu stiu daca e bine sa luam modele din natura. Dar iata un experiment recent, facut chiar de americani:
    Fie intr-o cusca 5 maimute, inauntrul careia se agata de un carlig o banana si se pune si o scarita sub banana, cu mult inainte ca o maimuta sa mearga catre scara si sa incerce sa urce catre banana. Exact cand aceasta atinge scarita, pui un furtun cu apa rece pe toate celelalte maimute.
    Dupa un timp, alta maimuta face o incercare, iar toate celelalte maimute sunt udate cu furtunul cu apa rece. Foarte curand, cand o alta maimuta incearca sa urce la banana, celelalte vor incerca s-o previna.
    Acum, lasam furtunul cu apa rece de o parte si scoatem din cusca o maimuta, inlocuind-o cu una noua. Noua maimuta vede banana si incearca sa urce treptele. Spre uimirea ei, toate celelalte maimute o impiedica sa urce treptele catre banana. Dupa o alta incercare, ea stie ca va fi din nou oprita de catre celelalte. Mai departe, se scoate inca o maimuta din cele 5 introduse la inceput si se inlocuieste cu una noua. Nou-venita se duce la scara si ataca. Aceasta are parte de acelasi tratament si pedeapsa… cu entuziasm, ca si precedentele, ea facand, de acum, parte din «echipa».
    Apoi se inlocuieste a treia din cele 5 maimute initiale cu o alta noua, urmata de a patra si, apoi, de a cincea. De fiecare data, noua maimuta o ia spre scara si ataca.
    Acum, toate maimutele care o bat pe nou-venita nu au nicio idee de ce nu le era permis sa urce scarile. Si nici nu stiau de ce participa la bataia nou-venitei maimute.
    In final, fiind inlocuite toate maimutele, niciuna dintre cele ramase acum in cusca n-au fost niciodata udate cu furtunul cu apa rece. Cu toate acestea, niciuna nu mai incearca sa urce scarile catre banana.
    De ce, te intrebi? Pentru ca, in mintea lor, aceasta este calea de urmat dintotdeauna.
    La fel, se trage concluzia, lucreaza Congresul.
    Si acesta este «un de ce» pentru care, din timp in timp, este nevoie ca «maimutele» sa fie inlocuite, in acelasi timp, toate deodata.
    Limitarea numarului de mandate este solutia reala, daca nu se pot inlocui toti alesii in acelasi timp.
    La fel, as aduga eu, un exemplu tot din natura, si anume:
    daca pui grau de doua sau de mai multe ori la rand pe acelasi loc, risti sa strangi mai multa neghina decat grau.
    Asa e si cu alesii nostri. Nu stiu daca, dupa mai mult de 8 ani, alesii pot veni cu mai multe lucruri bune decat rele. Daca nu cumva, in loc sa inlature unele greseli, nu vor incepe prin a acoperi pe cele vechi, ca sa poata face altele noi. Se spune ca alesul, oricare ar fi el si de oriunde ar fi, isi incepe activitatea prin a desconsidera pe cei care l-au ales. Romania e satula de dictatura. La orice nivel ar fi si oricum s-ar manifesta aceasta.
    Eu nu am mai mult decat meritul de a pune problema. Singur insa nu o pot rezolva. De aceea as dori ca presa din Romania sa organizeze o larga dezbatere pe aceasta tema si sa realizeze un sondaj, avand intrebarea:

    Credeti ca la noi e necesara introducerea limitarii numarului de mandate la maximum DOUA pentru alesii nostri de orice fel, si de la orice nivel?

    Daca raspunsul e favorabil, atunci sa se introduca in noua Constitutie acest amendament.

    I. C. , Massapequa, NY
    Decembrie 3, 2013

    A bon entendeur, salut!
    De peste Ocean,
    I C from NY

    Asadar, daca il cititi si agreati propunerea mea, v-as ruga sa-i dati curs in emsiunile dvs.
    Daca nu, nu.
    Multumesc!
    O zi buna!
    I C from NY

 20. Imi cer scuze daca v-am suparat cu comentariul meu.
  Trebuia sa-mi inchipui ca sunteti foarte ocupat.

  Sunt foarte multumit, insa, ca mi-ati raspuns.
  Daca veti avea timp, pentru a intelege mai bine propunerea mea,
  va dau niste link-uri, pe care vi le-am trimis si pe adresa emisiunii dvs..
  Iata-le:

  http://2mandate.ro/

  http://www.petitieonline.com/v/23702348/XAQAWH

  Aici gasiti ce au facut americanii in acest sens:

  http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Term_limits.

  Va doresc multa sanatate si putere de munca.
  Cu stima,
  I C from NY

 21. […] Sursa Stiri: Despre stradă și locul ei. Părerea mea […]

 22. A propos de ”Doua Mandate”.
  Iata cum pot interpreta politicienii o eventuala limitare a numarului de mandate
  la max. DOUA, daca nu se fac precizari:

  Alesul de meserie

  Cu 2 la primarie,
  2 la sindicat,
  2 la deputatie,
  2 la senat,
  si 2 la presedintie,
  alesul de meserie,
  poa’ sa iasa’n pensie.

  Asta nu e poezie,
  asta nu e utopie,
  caci la noi poate sa fie/vie?!….

  Asta nu e omenie,
  asta este lacomie!

  Incerc, prin aceasta, sa previn o situatie ce era posibila in perioada comunista.
  Cand „cadrele” erau rotite atata timp cat erau in „acvariu”, cum se zicea
  pe atunci.

  Adica: e posibil sa scapam de ei intr-un loc si sa apara in altul.
  Asta pentru locurile unde sunt alesi.
  Nemaivorbind de posturile unde sunt numiti, chipurile, prin concurs.

  E drept ca nu poti fi candidat la Presedintia Romaniei fara sa fi fost ales mai inainte cel putin primar de mare oras sau parlamentar.
  Mai pot fi aduse si alte amendamente la acest amendament, dar, in esenta,
  limitarea la maximum Doua Mandate este absolut necesara, dar nu si suficienta, in acest moment de dezvoltare a societatii romanesti.

  Am incredere in dvs., in generatia tanara, care ar trebui sa nu mai stea pasiva.

  Doamne,-ajuta!

  Cu speranta si credinta,
  I C from NY

 23. Daca acest Presedinte si guvern experiment va esua ,MONARHiIA TREBUIE SA CONDUCA ROMANIA !!!!!!

 24. Masa de locuitori să ia mai bine atitudine să ceară Primăriei Capitalei sancționarea bicicliștilor ce rulează călare pe biciclete pe trecerile de pietoni periclitând siguranța circulației pietonilor.Problema asta se repetă aproape zilnic pe trecerea de pietoni de pe Șoseaua Pavel Kiseleff din Piața Victoriei.Și-n + deși sunt agenți de circulație în loc să ia atitudine să îi tragă pe dreapta să-i sancționeze stau și se uită de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.Nu mai putem circula pe trecerile de pietoni în condiții de siguranță din cauza lor.

Adaugă un comentariu