Domnule Cioloș, e bine ca jurnaliștii să fie agenți acoperiți ai serviciilor de informații? Asta ne spuneți?

ciolos_digi
Domnul Dacian Cioloș a început să se miște, să comunice, să ne spună cam ce-ar fi de făcut, cam ce-ar vrea dânsul să facă. N-am auzit ceva demn de luat în seamă, nu m-a impresionat nicio declarație, niciun plan al domnului Cioloș. Ba din contră, aș spune. Multe platitudini, multe chestiuni de genul ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Înțeleg că îi este greu omului. A fost scos cumva din zona lui de confort, ca să folosesc o expresie tâmpită, dar la modă. Culmea e că domnul Cioloș chiar pare, în unele momente, un concurent venit la un talent-show. Nu-l ajută moaca, nu-l ajută discursul, dar asta e ideea, că el nu pentru spectacol a fost adus. Serios? Și-atunci, ce s-a întâmplat pe 1 decembrie, când Cioloș s-a arătat foarte impresionat de dramele trăite de familiile soldaților căzuți în teatrele de operațiuni nu intră la spectacol? Unul foarte ieftin? În loc de o poziție fermă privind un eventual plan de retragere a trupelor românești din războaie care le bagă puternicilor zilei multe miliarde de euro în buzunare, domnul Cioloș a apelat la gesturi de politician, luând în brațe copii care cresc fără tată. Sunt exact acele gesturi pe care nu mai voiam să le vedem, de care ne-am săturat. Sunt gesturile pentru care politicienii sunt huiduiți.

Dar oricât de scos din zona de confort ar fi, Cioloș comite greșeli de neiertat, mai ales în condițiile în care așteptările oamenilor sunt foarte mari. Una dintre marile prostii ale premierului este relația cu presa.

Mai întâi, prim-ministrul a ales să meargă la Digi 24 pentru prima sa emisiune după instalarea în funcție. Oamenii care-l sfătuiesc au gândit probabil (prost, foarte prost) că premierul nu poate merge la televiziunile de știri angajate pe față în lupta pentru putere. E acesta un argument? Nu cred. E drept, Digi 24 încearcă și reușește în opinia mea să arate ca o televiziune normală de știri, într-un peisaj mediatic sufocat de tabloidizare și partizanat politic declarat. Dar Digi 24 a avut o poziție mai mult decât favorabilă actualei puteri, susținându-l pe față pe Klaus Iohannis, așa cum Antena 3 și România TV nu s-au ferit să-și asume susținerea totală a lui Victor Ponta, în campania de anul trecut. Conținut curat și de cele mai multe ori echilibrat nu înseamnă și echidistanță. Între Digi 24 și România TV, de pildă, e o diferență enormă când vine vorba de conținut, avem de-a face cu Beethoven versus Florin Salam, dar nu există diferențe esențiale dacă ne raportăm la echidistanță. Numai că unii maschează lipsa de obiectivitate cu o chiloțăreală grețoasă, alții cu știri și reportaje foarte bine făcute. E vorba de publicul vizat, total diferit. La finalul zilei însă, pentru un ochi antrenat, balanța se înclină în direcția dorită.

Iar prezența premierului la Digi confirmă această realitate. Practic, omul echidistant, tehnocrat, adus să ne salveze ne spune că nu pune mare preț pe corectitudine. Așa cum nu a pus inițial mare preț nici pe alegerea oamenilor din propriul guvern, vezi cazurile de la Justiție și Sănătate.
Apoi, alte două argumente care susțin că prezența la Digi 24 pentru prima ieșire televizată a fost o greșeală: audiența modestă a postului și faptul că Digi 24 devine, iată, izvor de resurse umane pentru actuala putere. După Emil Hurezeanu, un alt jurnalist de la Digi se pregătește să devină ambasador. Dă nu prost, ci foarte prost. Dar pe Cioloș nu pare să-l intereseze cum dă.

Teoretic, prima apariție după instalarea în funcție era normal să aibă loc la televiziunea publică. Veți spune: las-o jos, Pătrarule, că nici acolo nu e audiență de 20% (cum ar trebui să fie, la ce resurse ar trebui să aibă TVR)! Nu, dar oricine e interesat să audă ce are de spus prim-ministrul o poate face la televiziunea publică. La Digi, ai nevoie de abonament. Apoi, oamenii plătesc un abonament la televiziunea publică și pentru ca jurnaliștii de aici să afle pentru ei, de la un nou prim-ministru, ce-are de gând. Ok, există acuzația, susținută de realitate, că televiziunea publică a fost sluga politicienilor care au condus țara în ultimii 25 de ani. Dar prezența lui Cioloș la TVR, pentru prima apariție, ar fi dat acel semnal de care e nevoie, că televiziunea publică trebuie să se scuture de trecut și să redevină ceea ce trebuie să fie. Unealta populației împotriva abuzurilor puterii, nu unealta puterii împotriva populației.

Nu spun că Cioloș ar trebui să vină doar la TVR sau că n-ar trebui să meargă la posturi private, să nu înțelegeți greșit. Trebuie să meargă peste tot, să explice, să vorbească. Dar nu poți ignora pur și simplu atâtea invitații venite de la televiziunea publică. Aici e problema. Cioloș ignoră, de mai bine de o lună, televiziunea publică. Și-aici, fără a cere permisiunea conducerii TVR, vă spun că domnul Cioloș a primit cel puțin trei invitații oficiale de care știu eu, pentru a participa la emisiunile TVR. Există deja un fel de concurs la TVR, cine-l aduce pe Cioloș acolo. Ba, mai mult, aflu din interiorul instituției că Liviu Mihaiu ar fi anunțat că doar el îl poate aduce pe Cioloș la TVR, că i-a promis că vine, dacă emisiunea va fi moderată de el. Pare incredibil, nu? Sper să nu fie adevărat, iar domnul Cioloș să nu condiționeze prezența sa la televiziunea publică de numele moderatorului.

Dar cea mai mare greșeală a lui Cioloș este alta. Dacă până acum a fost vorba de chestiuni care cu ceva atenție și profeionalism din partea comunicatorilor care se ocupă de domnul Cioloș puteau fi rezolvate, gafa pe care a făcut-o premierul mergând la taraba scoasă-n drum de domnul Robert Turcescu, Unde TV, mi se pare impardonabilă. Și insist să o consider o mare gafă, pentru că altfel deja îl putem plasa pe domnul Cioloș într-o zonă care-l face deja periculos pentru noi, pentru populație, din scaunul pe care-l ocupă.

Nu vii la televiziunea publică și mergi la Turcescu? Ce să cauți acolo? Public nu există. E o televiziune care ”se dă pe net”, e nouă, deci nu are audiență. Dar nici asta nu ar fi o problemă atât de mare, nu? Asta e, și Ponta a umflat niște televiziuni, cu prezența lui și nu doar, cât a fost premier. Problema e LA CINE merge noul premier al României, premierul curat, tehnocrat, profesionist, cel care pune interesul public și cetățeanul mai presus de orice. Pe cine legitimează acest prim-ministru? Pe Robert Turcescu? Serios? Ăsta este semnalul pe care premierul vrea să îl transmită?
Le spune românilor că e în regulă ca jurnaliștii să fie agenți acoperiți ai serviciilor, în presă?
Le spune tinerilor români care vor să intre în presă că e în regulă să fii, în România asta nouă, condusă de Iohannis și Cioloș, și jurnalist și acoperit? Adică, intrați în politică, intrați în presă, dar să o faceți ca reprezentanți ai serviciilor?
Le spune serviciilor că e absolut normal să racoleze în continuare agenți, în redacțiile din România?
Le spune celor care văd în el speranța că vom scăpa de corupția generalizată că e bine să lucrezi în continuare cu astfel de oameni, reprezentanți ai unui sistem pe care-l vrem doborât?
Sau cumva ne spune tuturor că există o legătură între atitudinea sa de a-l relegitima pe Robert Turcescu ca jurnalist și bugetul în creștere al serviciilor de informații?
Sau ce semnal ați vrut să ne dați, domnule Cioloș? Că vrem să vă înțelegem!

18 comentarii

 1. Sunt de acord cu cele enumerate mai sus, dar cred ca sunt chestiuni care se pot rezolva usor (consilieri profesionisti – pentru ca un profesionist este doar de partea profesiei si a adevarului).
  Spunea si jurnalistul Catalin Tolontan [pe 04.12.2015, aici http://bit.ly/1LU0I6e%5D:
  ”De ce nu vă ocupați voi de sport?! (…)
  Răspunsul este unul singur. Asta e treaba televiziunii publice și a radioului public. E treaba agenției naționale de știri. Ele au, prin lege, datoria de a servi interesul public.
  Ca să nu ni se reproșeze și nouă cum li se zice acum medicilor, ”De ce n-ați vorbit mai devreme?”, ne spunem părerea: TVR și Radio România sînt, pe distanța următorilor ani, singura speranță a publicului de a fi informat și servit cu obiectivitate la scară națională.”
  Desi, ca o institutie suferinda de „boala statului”, problemele TVR mie imi par insurmontabile.
  Iar comparativ cu misiunea ce ar fi trebuit asumata, trecutul ei este unul criminal (manipularea revolutiei sau tacerea in fata mineriadelor).
  Nu si le-a asumat si nu le-a depasit, ceea ce o transforma intr-un bolnav irecuperabil.
  Speranta, insa, moare ultima. Probabil o data cu acest guvern tehnocrat…

 2. Cristian Popescu

  Cât despre Digi24, cred că peste (mulţi) ani o să aflăm că expansiunea conglomeratului din care face parte a fost finanţată cu banii din „contractele” Bechtel, Microsoft, etc

 3. Depinde acoperitii cui sunt?
  Lumea priveste serviciile astea ca nefiind ale tarii. Si daca stam un pic si ne gandim cam are dreptate lumea. Serviciile nu mai sunt de mult ale tarii asteia. Le-au luat la oferta cu alte institutii de forta ale tarii (csm, ccr, iccj etc). Astfel s-a ajuns ca lumea sa priveasca cu suspiciune acopritii din presa, si nu numai.
  Dar discutia e ridicola. De cand in fisa postului unui ziarist de la privat are trecut ca nu tre’ sa ,,se consulte” cu serviciile? Omu-si face treaba pentru care e platit la patron iar daca patronul ajunge la concluzia ca ziaristul ii aduce prejudicii, acoperit fiind, poate sa-l lase fara leafa. Dar daca si patronul e acoperit? Sau daca patronul simte ca acoperitul avand relatii poate aduce subiecte aducatoare de profit? Il tine sau nu pe acoperit? Gadea se lauda intr-o emisiune ca primeste materialele la plic si astfel sunt ei tot timpul pe faza.
  Legat de NOUL prim:
  Omul e pus acolo sa execute, la fel cum e si cel cu 6-7 case. Ce sa-i faci daca papusarii l-au gasit numai pe asta? Si nu-i o tragedie ca omul a mers la digi. Asa mergea si base la televiziunile astea cu audienta extramica ca apoi sa i se preia mesajele pe toate celelalte televiziuni. Asta-i tactica. Papusarii vor sa arate ca fac ce vor ei si nu ce ar trebui sa faca intr-o logica minimalista.
  Si mai lasati-o d-le cu aia ca omul si-ar fi ales echipa. Daca-l scuturi un pic la o adica nici nu le cunoaste numele la toti.
  Legat de tvr.
  Daca televiziunile sunt impartite pro si contra uite ca e posibil ca tvr sa fie si pro si contra. Astfel ca primul n-are de ce sa intre in hora asta numita tvr. Dupa crearea Marii Adunari Nationale totul a devenit foarte confuz. Si n-a primit d-le acceptul pentru a da semnalul ala.
  A fost 6-7 case & ghinion pe la tvr si uite ca n-a ramas ceva memorabil in urma.
  De ce nu l-au huiduit oamenii pe prim cand isi facea imagine pe seama orfanului? Oamenii mai pot sa huiduiasca eventual la comanda. Si n-a fost dat indemnul pentru huiduiala.
  Intrebare:
  Ambasadorii aia de la digi au fost ,,ziaristi” cu norma intreaga sau erau si ei doar detasati, la fel cum sunt multi din ,,echipa” noului guvern?

 4. Justitia si Presa trebuie sa fie independente, absolut independente!

 5. Constat cå dl PM , ori nu are consilieri … buni, ori nu are … de loc !
  Digi 24 este o televiziune care se incadreazã, perfect, in „mesajul” transmis de reclama la abonamwntele Digi, cu … „nema dobânda” !
  Dl. PM a ales-o , probabil, din „considerente” de „consimţire” a subiectelor … abordate, in cursul
  emisiunii, respectiv a … moderatorului !!!

 6. Bine zis, numai ca suntem o generatie de facebook, acolo ne revoltam, postam si atat. Suntem „eroi” de mediu virtual doar atat. Prea putin, mult prea putin. Sarbatori fericite!

 7. FELICITARI PENTRU TOATE EMISIUNILE..SUNT LA OBIECT…..NON-SUBIECTIVE…..TINETI-O TOT ASA PENTRU CA NE AVETI INTRU SUSTINEREA DVS. PE NOI SUTELE DE MII DE TELESPECTATORI AI EMISIUNI STAREA NATIEI.SUCCES

 8. Ipoteze pot fi multe. Explicatii mai putine. Totusi nu am gresi prea mult daca am presupune ca reaua intentie, buna-credinta, sperantele si pesimismul nu pot intra in calcul atunci cand nu stii nici de ce, nici cum, dar trebuie neaparat sa dai un semnal si sa continui o politica.
  Politica este veche, si anume dublarea si chiar triplarea statului. Nu ca numar, ci ca anvelopare. Ce nu poti si nici nu vrei sa refutezi, imbraci cu inca un rand sau doua de haine. Un rand il fac organele, al doilea veleitarii, indreptatiti sau nu. Chestia este ca astia parca incearca sa-i imbrace pe dinauntru (parca zicea un scriitor), ca sa dea bine afara.
  Semnalul este ca publicul nu este pentru ei opinia publica, ci releele de putere. Care ele sunt statul, de unde si ignorarea deplina a ceea ce va fi facut, si cine, in cazul TVR.
  Pe scurt, marea inovatie este ca nu numai statul administrativ si politic este deja trecut spre casare -cu intentie si cat se poate de public, de niste functii-surogat, in contul unei societati civile pline de fantome inca nu suficient de bine infiltrate-,dar si vocea lui inca oarecum legala- tematoare peste putinta fata de dracii de stat, sa nu o caute prin coarnele deontologiei bine conspirate- este incurajata astfel sa taca malc si sa se uite in alta parte. Pe propria-i lipsa de raspundere.

 9. laurentiu frunza

  eu,tu ,noi ,voi, ei,ele,am votat ceva pentru ca cei care ne conduc destinele sa faca ce este mai bine pentru noi ,cetatenii cinstiti si onesti ,alegatori pentru o zi si ne-am pricopsit cu un guvern tehnocrat care se intituleaza sau ce-o mai fi asta noi am votat una si a iesit rau de tot.
  dar cum se poate asa ceva,am fost tradati de toata clasa politica care nu ne respecta optiunea pentru ca noi, din banii nostri platim toata clasa politica si celelalte sa ne conduca destinele.
  tradare ,tradare de trei ori tradare ,iubesc tradarea dar nu iubesc tradatorii, blestem care ne urmareste de pe vremea baladei miorita .

 10. D-le Dragos, rezonez de multe ori cu cele prezentate in emisiunea „Starea natiei” si cu modul excelent in care le prezinti, dar nu esti chiar echidistant cu unele lucruri, iar uneori mi se pare ca esti romantic, sa nu spun naiv. Prea dai credit procurorilor si sistemului de justitie, care la nivel national si mai ales central, este corupt/partinitor si asa va si ramane. O vorba de pe la noi (din Ardeal) zice , pe buna dreptate, ca numai tampitii/nebunii cauta dreptatea prin tribunale si sanatatea prin spitale ?! Nu mai spera ca TVR-ul va deveni o institutie independenta condusa de profesionisti ( nu de politruci)si nu mai fa rugaciuni in acest sens la Parlament, caci sunt desarte. O sa te convingi cat de curand, cand, din pacate, vei fi dat afara de la TVR cu emisiunea ta de succes cu tot. Sa auzim numai de bine !

 11. Cum e posibil ca tehnocratul Ciolos sa se afle la Paris, la Elysee si sa vorbeasca limba romana? Reprezentantul Romaniei, nu stie saracul sa se exprime in frantuzeste?

Adaugă un comentariu