Pătraru, adjectiv. În TVR

Un cetățean angajat la Televiziunea Română scrie pe grupul de facebook al cetățenilor angajați la TVR:

”Să-mi explice și mie cineva avizat cum are Pătraru emisie la TVR! Cum dă el publicitate de 50.000 de euro către Lactate Brădet? Vreau și eu emisie la TVR. Cât costă publicitatea în cadrul emisiunii? Se poate la TVR? Cât ia amendă acum de la CNA?”

Domnule cetățean angajat la TVR,
Mă consider nu doar vizat, ci și avizat, așa că o să răspund eu. Voi folosi persoana a treia ca să pot înșira mai ușor câte-am auzit despre mine în ultimii doi ani, pe holurile acestei instituții:

1. Să-mi explice și mie cineva avizat cum are Pătraru emisie la TVR!

Boul ăla de Pătraru are emisie la TVR pentru că a primit, în vara lui 2014, o ofertă de la conducerea editorială a instituției, să vină la TVR, cu emisiunea lui, marcă înregistrată. Tâmpitul de Pătraru e plătit în funcție de audiența pe care o face, în trepte, de la 1, până la 2,5. Și asta doar zece luni pe an, cât are emisiune. Când mizerabilul a semnat cu TVR, segmentul care i s-a dat făcea audiență 0.3. Dacă imbecilul de Pătraru ar fi făcut sub 1 punct, ar fi rămas fără emisiune după o lună. Și, probabil, pe drumuri.
După un sezon de succes, animalul de Pătraru a primit de la TVR ofertă să prelungească înțelegerea, pentru că audiența a fost cu mult peste ceea ce se întâmplă la TVR în prime-time. Iar încasările din publicitate au fost cel puțin duble față de cheltuieli. Așa că s-a semnat o nouă înțelegere. Care presupune (pentru că TVR nu a avut bani mai mulți să dea pentru Starea nației) că jegosul de Pătraru are și el, în schimbul fillerul-ui Starea zilei, pe care-l face zilnic, loc de două spoturi, pe care și le poate vinde. Cum le vinde sceleratul de Pătraru? La prețul corect din piață! Sau le dă gratuit, cui vrea el, cum s-a întâmplat cu promovarea cărții lui Mihai Radu și Simona Tache.

2. Cum dă el publicitate de 50.000 de euro către Lactate Brădet?

Așadar, pentru a da reclamă la Lactate Brădet, așa cum a promis, pentru a-l sprijini pe acest producător după ce l-a tăvălit toată țara, deși nu brânza lui i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeș, tembelul de Pătraru va mânca un iaurt de la firma asta în câteva dintre secundele lui. Asta valorează, fără a pune la socoteală prezența dobitocului de Pătraru, ca endorser, peste 50.000 de euro pe sezon (calcul: 50.000 : 10 = 5000 euro buget lunar. 5000 euro : 22 apariții = 227 euro/apriție. La două puncte de rating pe targetul urbat 18 plus, asta înseamnă 227 : 2 = 113,5 euro per punct de rating. Adică, sub prețul pieței.). Bani pe care fraierul de Pătraru nu-i va mai lua de la o altă firmă care ar vrea ca urangutanul de Pătraru să-i mănânce iaurtul la tv, pentru că prostul de Pătraru a promis că îi dă acestui om reclamă gratuit.

3. Vreau și eu emisie la TVR.
Foarte bine! În turn, etajul al doilea, la secretariat, ușa din dreapta. Se află acolo zilnic, între 9 și de multe ori 21 – papagalul de Pătraru îl prinde și la ore de-astea – domnul Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1. Poate fi abordat cu proiecte de emisiuni. Nesătulul de Pătraru a mai depus acum două luni un proiect, o chestie mai serioasă, pe anchetă-reportaj. Culmea, arogantului de Pătraru i s-a cerut un pilot (cât tupeu, nu?) pe care aproape l-a terminat (oamenii din echipa saltimbancului de Pătraru au muncit noaptea și în weekend-uri să-l facă) și pe care îl va prezenta conducerii. Dacă se aprobă, va intra probabil pe post. Dacă va face audiență, se va intra la negocieri și se va decide dacă vom face emisiunea, pe ce bani și cine îi dă, astfel încât ambele părți să fie mulțumite. Pentru că așa fac oamenii care vor, într-adevăr, ceva.

4. Cât costă publicitatea în cadrul emisiunii? Se poate la TVR?
Publicitatea în cadrul emisiunii costă foarte mult. Se numește plasare de produs, se marchează ca atare (PP vizibil, pe ecran) și avem voie să facem un minut pe oră, cu tot cu inserții grafice. Așa spune legea. Dacă te-ai uita la TVR, ai vedea că se mai face treaba asta la emisiuni precum O dată în viață și altele. La Starea nației, nu s-a întâmplat pentru că, deși au fost cereri venite din partea departamentului de marketing al TVR, nesimțitul de Pătraru a cerut bani foarte mulți ca să promoveze un produs. Mult peste 50.000 de euro pe sezon. Deci, când ai audiență, publicitatea are un preț mai mare. Când faci 0.3, cât făcea segmentul ăsta când ipochimenul de Pătraru a venit la TVR, încasezi pe măsură. În cazul Brădet, reclama nu va fi efectiv în emisiune, pentru că banii ăștia îi încasează TVR, ci în secundele de reclamă aferente filler-ului Starea zilei.

5. Cât ia acum amendă de la CNA?
Cumva, explicațiile oferite până acum aruncă această întrebare în ridicol. Amendă pentru ce? Dacă s-ar amenda prostia, dumneata ai fi în incapacitate de plată.

Oricum, mulțumesc pentru grijă. Astfel de mesaje îmi întăresc convingerea că la TVR primul pas pe care trebuie să-l facă noul Consiliu de Administrație este să dea afară toate cozile de topor, toate pilele și toți trântorii care au dus fabrica asta în situația în care se află acum. Acesta este profilul perfect al angajatului care trebuie concediat imediat. Iar la motivul concedierii e suficient să fie atașat mesajul ăsta, postat pe grupul de facebook al TVR.
Să vă spun și numele omului? Neah, n-ar fi fair din partea mea, nu?
Nici nu contează numele. Vă spun ce contează. Omul este editor de imagine în TVR, unde, aproape logic, este angajată și soția. A fost dat afară, dar a câștigat procesul cu TVR, iar instituția a fost obligată să-l repună în drepturi. O poveste obișnuită, pentru televiziunea publică.

Și ca să înțelegeți mai bine despre ce discutăm la TVR, atașez două poze, cu audiența postului în zilele de miercuri și joi, pe publicul urban, 18 plus. Am încercuit cu roșu audiența postului înainte și după Starea nației, ca să vedeți exact fluctuațiile. Precizez că nu sunt cele mai bune cifre ale emisiunii, săptămâna asta audiența noastră fiind sub media obișnuită.

audienta_09.03

audienta_10.03

Ne vedem, cât vom mai sta la TVR, de luni până joi, de la 22,30, la Starea nației!
Vă mulțumesc, în numele întregii echipe, pentru sprijin. Fără voi, emisiunea asta ar fi fost scoasă (spre deosebire de celelalte pe care le plătiți la TVR) de mult timp de pe post. De-aia pentru noi e foarte important să vă uitați la emisiune când ea se difuzează pe tv. Nu pe net, a doua zi, sau la reluare. A, apropo, vreți să vedeți cât face reluarea emisiunii, la TVR? Iată încă o poză, ca să ne distrăm. E vorba de reluarea emisiunii de miercuri, difuzată joi dimineață.

audienta_reluare_09.03

PS. Aflu chiar de la domnul care a scris comentariul (al cărui nume eu nu l-am publicat) pe grupul TVR că dânsul nu mai este angajatul televiziunii. A fost, timp de mulți ani. Dar acum, astăzi, nu mai este. Doar soția domnului mai este la TVR și îmi spune că iubește instituția pe care eu o denigrez.
Este o informație greșită pe care am primit-o din interior și pe care, la cât de iubit sunt acolo, oricum nu aveam cum să o verific. Scuze. Oricum, asta nu schimbă cu nimic întrebările adresate de domnul aceste pe grupul TVR și nici răspunsurile mele.

100 comentarii

 1. Samachisa Ionica

  Foarte bun raspunsul. Bravo Dragos. Programul meu luni-joi, 21.00 – 21.30 Moise iar de la 21.30 iau drogul de la TVR1.
  Sanatate si numai de bine intregii echipe.

  • Animal ,bou ,lăcustă; așa e când faci curat in mizerie ,toti mizerabilii vor sari k arși. Caci de cele mai multe ori adevarul la S.N. este
   mai dezbracat chiar decat intr-o curte de instanta. Da lasa Pătraru ca om vedea cat ne-ai unit când te vor scoate din joc. Iar daca prietenul de mai sus face referire la Moise,eu îmi permit sa fac referire, analogic, la unul ce striga in pustie. Sănătate si forță multa.

 2. Cristina Cercel

  Haide NATIE sa privim aceasta emisiune superba, sa lasam pe unii sa-si roada nervii ,, datorita,, raiting-ului si mai ridicat!

 3. nimeni de nicaieri

  Bravo patrarule,bai frate oricum ai dat un rost orei aleia tarzii din seara,avea astept sa înceapă eminaiunea sa mai pot vedea cum se ironizează prostia,demagogia si fudulia imbecililor ce ne conduc….Bravo frate!

 4. Pfiu, ce perversa de la Tg Ocna si-a luat ala de la prostul de Patraru. gata s-a nascut o noua natie de prosti. esti in prost, patraru prost. Bravo patrarule

 5. George Gradu

  Domnule Pătraru, vă rog să mă iertați, dar sunteți și anume foarte tare! E greu pentru unii să urmărește impasibili cum alții mai deștept are succes :) Mai ales, cum se poate, dom’le, așa ceva fără pile, șpăgi și atenții? La postul național, încă…..

 6. […] Pătraru a publicat pe blogul său un răspuns special pentru “un cetățean angajat la Televiziunea Română”, după ce acesta […]

 7. Stimate Domnule Patraru,

  In emisiunea dvs., din 9 martie, il acuzati pe politicianul Rizea ca folosea un termen gresit pentru
  genunchi, respectiv invechitul „genunche”. D-l Rizea se apara spunad ca, uintr-un dictionar mai vechi, era admisa si aceasta forma.

  In emisiunea dvs., din 10 martie, ne spuneti ca emisiunea „Vorbeste corect” va acuza ca spuneti „bombanesc”, in loc de „bomban”. Iar dvs., la randu-va, incercati sa va scuzati ca asa ati invatat la scoala..

  E vreo deosebire intre felul in care se scuza d-l Rizea si felul in care va scuzati dvs?

  Chiar daca e, aceasta deosebire e nesemnificativa. Important este faptul ca , privind lucrurile dintr-un anumit punct de vedere, atat d-l Rizea, cat si dvs. ati facut o greseala de exprimare.
  Corect ar fi recunoastera greselii, daca e vreo greseala.

  In opinia mea, nu e chiar o grava greseala, daca te exprimi folosind termeni, exagerand un pic aici, arhaici. Zic asa pentru ca termenii respectivi nu sunt atat de vechi ca sa fie considerati arhaici. Folosirea arhaismelor era considerata ca metoda literara pentru redarea culorii unei epoci.

  As vrea sa mai fac o precizare cu privire la omul prost si omul inteligent.
  Eu cred ca un om poate fi si inteligent , dar si prost. Acum, depinde cat timp e prost si cat timp e inteligent.
  Eu cred ca, de cate ori am postat comentariile mele pe acest site, n-am fost deloc un inteligent.
  Asta ca sa nu zic prost.
  In sensul ca nu am apreciat corect la ce si cui ar putea fi utile aceste ” futilități”. Asa le-as vedea eu acum : inutilitati. Pentru ca lucrurile nu se indreapta asa., desfiintandu-ne unii pe altii.
  Dimpotriva. Se stramba si mai rau.
  Una e sa spui ceva despre un politician, cum fac Laurent et Virginie in Franta, cu ironie fina, ca sa razi un pic, iar alta e la noi cand ne facem unii pe altii analfabeti.

  A bon entendeur, salut!
  I C from NY

 8. Intrebarea cred ca e: Cum indrazniti sa faceti ceva diferit de ce se intampla prin TVR? :)
  Mult succes in continuare cu Starea Natiei si cu noul proiect!
  Si sper ca mai vorbiti de TVR pana cand se schimba lucrurile si functioneaza.

 9. Felicitari!!! Perfect adevarat, din pacate „cozi de topor” sunt peste tot!! Aceasta emisiune Trebuie sa mearga inainte, si daca adevarul „deranjeaza”, cu atat mai mult! Succes!!

 10. PS: Ne uitam la emisiune cat si cand putem.
  TVR International online se pune la audienta? :)

  PS2: E greu cu comentariile pe siteul dvs.

 11. bobu eugenia

  urmaresc cu placere emisiunea Starea natiei,interesanta,f.bine prezentata,urez succes echipei,putere,si mergi mai departe Patrarule ca mergi bine!

 12. Excelent articolul am ris cu lacrimi! Excelenta si emisiunea o vedem zilnic la TVRI si vineri de pe net pt. ca TVRI nu o difuzeaza vineri. Este pilula noastra zilnica de ris desi multe din cele spuse in emisiune sint tragice pt. Romania. Dar atit timp cit romanul mai poate face haz de necaz si mai exista oameni ca dvs carora nu le e frica sa spuna lucrurilor pe nume mai avem o speranta ca vom avea si noi cindva ” o tara ca afara:” Respect dle Patraru si multe multumiri pt. emisiune. Sintem alaturi de dvs. Asa tot mai departe si mult succes

 13. Superb…va apreciem emisiunea, imi place modul dvs de exprimare si tot ceea ce spuneti este adevarat! Tot inainte!

 14. Buna seara! Trebuie sa va povestesc ceva….o sa dureze un pic, dar anticipez si va multumesc pentru rabdare.
  Spuneti-i „domnului” ca exista oameni in varsta care in fiecare seara vor sa va urmareasca….. Sa va povestesc cum procedez eu cu mama mea: vorbim la telefon pe la ora 19:00 (sa ii dau timp sa manance, sa stranga vasele si sa-si ia si doctoriile), dupa ce vorbim doarme linistita pentru ca la 22:20, cel tarziu la 22:25 o sun din nou si o trezesc pentru a va urmari. Asta se intampla zilnic, de luni pana joi……iar sambata, asemenea.
  Pentru mama emisiunea „adjectivului Patraru” este „singurul lucru bun la care poti sa te uiti, restul….numai prostii”. Apropo de grila TVR1 bucuria mare, pentru mama, este ca vinerea, atunci cand nu se difuzeaza Starea natiei, poate urmari (cu aceleasi eforturi – ma refer la orele de odihna) emisiunea Iulianei Tudor – O data in viata. Si apoi vine sambata si revede cele mai bune momente ale saptamanii …. Duminica „nu ai ce sa vezi”, deci adorm amandoi devreme, asteptand ziua de luni, ora 22:35….
  Nu stiu cat de elocventa am reusit sa fiu, sper ca nu v-am plictisit….am vrut doar sa stiti ca trebuie sa-i raspundeti domnului dar sa nu-i dati mult prea multa atentie……ca si-o ia in cap…..nu de alta dar „prostul daca nu-i fudul, nu e prost destul”.

 15. Miclescu Mariana

  Păcat ca emisiunile si filmele foarte bune sunt difuzate la ore foarte târzii. Nu înțeleg de ce un post național, plătit de noi, care ar trebui să facă educație, dă pe post, emisiuni de doi bani. Parcă se ia la întrecere cu televiziunile private! Dacă s-ar transmite la ore mai potrivite, audiența ar fi mai mare. De cele mai multe ori urmăresc emisiunea dumneavoastră in reluare. Felicitări!

 16. Domnule Patraru, sunteti talentat, obiectiv, debordati de bun gust si originalitate. Va doresc viata profesionala lunga la TVR1, la ei, ca sa le ridicati nivelul calitativ si audienta.
  Stiu sigur ca sunteti iubit. Eu va iubesc! Pur si simplu.

 17. Sa moara sa faca sa dreaga… O vorba de-a mea de 10 ani, folosita de unii de vreo 5 ani, care s-au bazat ca au scapat de lovitura mea. Mda, copilarii…
  Domnu’ proprietar de pagina, nu va enervati pe astia care, SE STIE, se exprima cu banu-tzi/copil-ashi/mancarica/putzulica/spetza s.a.m.d.
  Acu’ sper c-am nimerit-o: o saptamana mai buna, ca weekendu’ e finis(h)at.
  P.S. Respect pentru coloana vertebrala (ca caracter avem toti) –sau invers.

 18. N-ai cu cine, niste tarani. Din 2500 as zbura garantat 1000 si nu ca ar fi vorba de o cifra care trebuie data dar cu tot cu studiourile de prin tara nu vad la ce trebuie atatia. Schema de personal se poate subtia drastic, ar duce la o eficientizare a activitatii daca simplifici schema de personal si dai mai multa putere de decizie unor mai putini oameni. Doar cu putere de decizie adevarata ar putea face treaba cei care poate chiar ar vrea sa faca, nu sa se tot loveasca de necesitatea atator aprobari, semnaturi, hartii invartite fara rost, etc.

 19. Iulian Stefanache

  PATRARULE POTI SA. FACI SUPER AVERE DIN EMINSIUNEA TA , BRAVO TIE ,EMISIUNEA TA NU PREA ARE SFIRSIT DEOARECE CORUPTIA IN RO ESTE LA EA ACASA IAR TU PATRARULE MAI AI PE MULTI DE TAVALIT PRIN NOROAIE PT FAPTELE LOR MIZERABILE IAR EU UMILUL TELESPECTATOR SUNT UNUL DINTRE CEI CARE TE SUSTIN !!! MULT SUCCES !!!

 20. Inteligent, extraordinar analist al realității românești, curajos, corect, expresiv, talent actoricesc, un intelectual cu simțul umorului – haz de necaz ! Bravo Dragoș, nu ceda incompetenților! Prin Starea nației vedem și noi ceva la TV., nu porcăriile uzuale. Unele lucruri chiar se îndreaptă, datorita spuselor tale!!

 21. Bebe Ciobanu

  Va urmaresc emisiunea si va felicit.TVR are profesionisti cu emisiuni ce pot face bani si la televiziuni comerciale.De ce trebuie sa platesc eu o armata de ‘neprofesionisti’, de nepriceputi in gestionarea fondurilor, de loc caldut si superplatit pentru ‘neamuri’?

 22. radulescu iulia

  Orice comentariu e de prisos!asta i problema romanlor? Ce se intampla la tvr? Sunt alte probleme!

 23. Sunteti foarte buni in ceea ce faceti, nu va lasati intimidati de invidiosi ,eu va urmaresc cu mare placere . Si pana la urma e un fleac……. ia-ti ciuruit de fiecare data.

 24. Draga Dragos,

  Te-am ‘descoperit’ relativ recent, in noiembrie, cu ocazia nefericitului eveniment din Colectiv. Am renuntat de multi, multi ani la a ma mai uita la tv, actualmente sa tot fie vreo 9 la numar daca nu mai mult. Pe vremea aceea eram inca in Romania, o adolescenta de 16 ani cu un simt civic putin prea dezvoltat pentru societatea romaneasca si cu o inteligenta poate un pic peste masura care m-a facut sa vad mereu lucrurile in profunzime si sa le apreciez la adevarata valoare. Am simtit cum presa (si nu numai) facea complet opusul a ceea ce ar fi trebuit sa faca, informarea publicului, asa ca am renuntat la tv, am renuntat la a citi presa scrisa si mi-am format obiceiul de a gandi singura si a-mi trage propriile concluzii, in masura in care eram in stare. Poate ca nu am tras mereu concluzia potrivita, dar cel putin nu am fost manipulata de jurnalisti murdari cu intentii obscure.
  Intre timp am mai crescut si m-am mutat de ceva ani buni din Romania intr-o societate ceva mai sanatoasa, ceva mai linistita, unde nu risti sa iti pierzi mintile daca incerci sa faci lucrul corect. (De aici si limbajul meu de lemn! :) Imi cer scuze pe aceasta cale pentru eventualele greseli, am rareori ocazia de a ma mai exprima in limba romana, desi iubirea mea pentru ea nu cred ca o sa moara vreodata.)
  Avand in vedere toata istoria scrisa mai sus (scuze si pentru asta :)), cred ca nu e deloc surprinzator faptul ca nu aveam niciun jurnalist preferat, un profesionist pe care sa il respect si in judecata caruia sa am incredere fara a suspecta ca face jocurile unuia sau altuia. Pana am vazut o emisiune de-a ta pe net. Am vazut-o si pe a doua si incet, incet ai ajuns o prezenta constanta in casa noastra aici, la 3000 de km departare. Stiu ca nu o sa sune prea pozitiv, dar m-ai uimit, nu credeam ca mai exista oameni sanatosi la cap pe teritoriul acelei tari, care nu iau parte la psihoza generala si sunt in stare nu numai sa isi formeze o opinie obiectiva, corecta, dar si sa o impartaseasca cu altii, incercand poate sa educe alte minti confuze sau poate doar sa aduca laolalta in fata tv-ului mai multi oameni normali, cu inteligenta si simt civic. Trebuie sa iti marturisesc sincer ca imi creste inima de bucurie un pic cand vad ca se poate ca un jurnalist sa fie un profesionist adevarat si mai imi aduce si un zambet pe buze! Ai tot respectul meu.
  Singurul lucru pe care il pot face acum, pentru tine si chiar si pentru Romania este sa dau drumul la tv si sa iti vizionez emisiunea. Avem nevoie de oameni ca tine, oameni inteligenti, corecti si curajosi care sa ne scoata din intunericul ignorantei in care bajbaim de atata vreme. Nu esti singur in toata aceasta poveste, suntem multi care te stimam sincer si te sprijinim.
  Deja am scris un roman aici, dar ca un ultim lucru, permite-mi sa iti doresc multa putere in a face fata provocarilor si la cat mai multe sezoane! Sper ca cei din Tvr sa realizeze si sa aprecieze valoarea faptului ca esti capabil sa aduci oamenii din nou in fata televizorului, oameni care erau certati cu el, iar asta nu e putin.

  Cu stima,
  O telespectatoare

  • Biciclist din Bucuresti

   „Nu credeam ca mai exista oameni sanatosi la cap pe teritoriul acelei tari, care nu iau parte la psihoza generala”- pai esti intr-o grava eroare, daca asta crezi.. Doar pentru ca ai plecat din Romania crezi ca poti sa decizi ca ceilati sunt prosti/sanatosi la cap? Parintii, fratii, rudele tale sunt prosti daca au ramas in Romania? Ce ar fi daca ai gandi la fel cu cei ce iti impartasesc idealurile, chiar daca au ales liber sa ramana in Romania? Ai conta ceva in postarea si in existenta ta, nu?

 25. Domnule Pătraru, vă salut cu respect !
  Sunt plecat de 2 ani din România dar vă urmăresc fiecare emisiune pe YouTube. Eu vă consider deja un ,,brand”.
  Încă odată, respectele mele.

 26. laurentiu frunza

  ia sa te vedem noi la STAREA NATIEI cum servesti un iaurt si ce se mai gaseste de la BRADET…. si pune pe masa mai nene produse din alea de-ti lasa gura apa…poti pune reclama la inceput cu marca si sa nu se supere aia cu tigla metalica pentru ca nu se mananca….chiar gandeste-te la asta ce si cum ai echipa de 10 emisiuni din astea ,dar cine sa inteleaga….pune si un cas si o maliguta cu branza si diverse…chiar si costumatia si decorul pot fi sugestive…ce zic eu este departe de acel management la tevereu pe care ni-l dorim…departe gandul ca se poate schimba ceva prea curand cu toate ca ati avut emisiuni de sustinere insusi a televiziunii publice…a venit si sefa si sefele cu emisuni de zero sub virgula….sefa bine mersi are ce conduce salar la stat si voi pe branci la datorie….este si firesc sa fii considerat un asa zis ADJECTIV la TVR si cu scuzele de rigoare…pai ce , nu se vede ca jumatate din emisiuni sunt in reluare pana si filmele au fost reluate in timp de cinci ori…poti sa fii impreuna cu emisiunea si cu echipa ta SALVATORUL TVR si asa cu mare precautie…sigur vi se pregateste ceva…prea o zici asa in gluma de la vara sa ramana emisiunea si echipa… si pe timpul vacantei tu intelegi ca numai politichia asta nu este de ajuns….citeste aici si vei fi lider de piata precum ne dorim si GANDESTE POZITIV zic si eu o sugestie de emisiune care sa o faci si sa ne asculti si pe noi una ,alta…nici pe departe nu sunt nici jurnalist si nici scriitor ,poate unele ganduri de ale mele vor capata imagine si sunet…stii ,la aceste ore mici vine asa o inspiratie….nu te mai infoia la cine nu trebuie pentru ca urmeaza campanii electorale furibunde si tevereul este aservit puterii se intelege…urmaresc politica de dambovita si ma minunez de cum ai nostri sunt ai lor cercuri de interese politico mafiote….poti sa citesti si sa stergi dar poti sa retii faptul ca Romania nu mai este stat de drept…poate mai trebuie o strada mare de asta data…derapajele sunt si vor fi aberante de la asa zisa democratie…astept cartea cu autograf natur…ce am fost noi si ce vom fi? si nu te mai pedepsi asa cu invective pentru ca nu te caracterizeaza si chiar dauneaza imaginii de cetatean responsabil…scuze ,chiar ora este inaintata spre plus si eu comentez aici pentru ca TVR merita oamneni ca tine sa faca emisiuni responsabile si cu audienta…este si normal sa fii ingrijorat in numele echipei tale de soarta TVR…eu spectator la lecedeu astept de la tine GANDESTE POZITIV aspecte de viata frumoasa si normala ,DOREL&CO ,ceea ce-ti place la nebunie care sa aiba si plus si minus,REALIZARI MARETE ,trecut prezent si viitor stii tu ce,PRINT SI CERSETOR ar fi prea evident ,DOI ORI DOI ar fi pentru invatamant la toate nivelele ,PULS 70 PLUS MINUS ,pentru SANATATEA NATIEI…ziceam si eu ca nici la Eurovisionul asta nu avem sansa…sunt dezamagit de tot asa zisul concurs cu un castigator cunoscut si cred ca s-au cheltuit ceva parale in zadar…chiar nu ma supar daca nu aprobi comentariul meu…sa nu cumva altii sa-si faca idei….iata o sclipire de moment VIATA CA LA TARA deja ai prea multe….daca tot esti pe acolo incearca putin diversificarea chiar in sensul care doresti inca o emisiune bine facuta….poti si ai echipa iar noi aici pe la tara apreciem chiar daca este haz de necaz….platim si abonamentul dublu numai sa vedem…

 27. Razvan Rotaru

  După ce Cațaveicii a rămas singură publicație care sa-mi merite banii, timpul și sa-mi gâdile mintea, Starea nației a devenit singură emisiune pentru care plătesc taxă radio-tv aferentă TVR. De Patraru, v-as recunoaște stilul și noaptea în somn. Nu îl schimbați, pentru ca altfel aș dormi prea liniștit…👏

 28. Bravo Dragos si Echipa!
  Incerc cu toate puterile sa urmaresc emisiunea, seara, dar uneori adorm.
  Sorry :)
  Dar stii ce fac? Programez smart tv ul sa mearga in intervalul emisiunii tale, deci e ca si cum m as uita chiar atunci…sper ca ajut si asa?! iar dimineata chiar o urmaresc si incep ziua cu un rasss :)))
  Te pup si cred ca…te iubesc (virtual desigur ) :) imi esti drag, pe bune!

  Ps sotul nu se supara, ca si el te umareste 😉 ah, si e tizul tau 😉
  Multtttt successsss si bafta cu noul proiect! tinem pumnii ,
  Pupici

 29. Alexandru Buliga

  Domnule Dragos Patraru, DEX-ul e prea sarac in a folosi atat de multe adjective care sa caracterizeze tot ceea ce faceti! Chapeau!

 30. Pentru voi este foarte important sa ne uitam la emisiune, pentru noi este foarte important sa faceti treaba asta extraoridinara in continuare, o afacere in care ambele tabere sunt castigatoare😊

 31. Nu stiam ca reluarea nu se pune cand se calculeaza un rating.
  Eu ma uit in reluare, seara se culca Andrei, cel mic. :)

  • Se pune, se pune, în sensul că atunci când mergem la renegociere, avem în vedere și cât face reluarea emisiunii. Practic, acoperim două ore din emisia televiziunii publice, iar reluarea face aproape zilnic mai mult decât acel talk-show de la ora 21. Ceea ce spune totul despre nivelul la care se află acum televiziunea publică. :)

 32. Esti tare, iar emisiunea arată câtă prostie este in țara, dar cel mai mult ma bucura ca esti echidistant, când este vorba de politica si politicieni , iar asta înseamnă ca nu esti implicat politic ……un lucru de apreciat. Succes cu emisiunea sint prezent de câte ori am ocazie.

 33. Balsam pentru suflet si minte,asta sunteti! Va multumim!

 34. Propun ca în parlament votul cu bile să fie înlocuit de votul cu acadele. Ar putea fi folosite acadele roz şi…maronii. Mult succes !!!

 35. dle. Patraru,excelenta emisiune,va felicit. Daca parlamentul asta plin de imbecili,care au alte interese decat ale celor multi si,destul de prosti,ar dori sa lase TVR libera de interesele politice,atunci,cu oameni ca dvs,ar putea iesi din cacat. Sunt sigur de asta. Sunteti tare. Felicit si echipa dvs. Stima.

 36. inca ceva dl Patraru,daca vad ca deraiezi de la linia pe care mergi acum,te ”parasesc” ! Asa cum i-am abandonat pe catavenci cu ani in urma.

 37. Dragos, te rog sa-mi permiti cateva sfaturi:
  1. Nu pierde vremea (si-ti face sange rau) cu contestatarii de „rea-credinta” – o sa fie mereu din astia., pentru tine vorbesc rezultatele !

  2. Pentru contractarile viitoare cu TVR – te rog sa iei in calcul ca rolul tau/al emisiunii tale este MAI MULT decat unul tinand de rating si parametrii financiari, este deja un rol national-EDUCATIV ! TREBUIE sa ramai in grila TVR, Starea Natiei este un fenomen nemaiintalnit la televiziunea nationala. Daca o sa dispari de acolo (din varii motive), va insemna ca romanii au pierdut inca o batalie.

  3. Sunt convins ca si tu ai in vedere ca ratingurile NU sunt batute in cuie, trebuie sa INOVEZI ! Opinia mea este ca trebuie sa structurezi noi „rubricute” care sa constituie noi puncte de interes pt. public. Ex: Scrisoarea zilei (stimuleaza contactul cu publicul tau), Specialistul zilei (un punct de vedere tehnic si obiectiv asupra chestiunilor la ordinea zilei – e plin de ziaristi care nu se pricep in domeniile pe care le abordeaza dar au pareri), Ceva gen „ASA DA, ASA NU” – mai sunt si oameni care fac lucruri bune, asa cum sunt si multi „faliti”, Vae Politica (un rapid overview asupra activitatii ridicole a partidelor romanesti), etc.

  4. Cum ziceam si mai sus, parca se simte nevoia unei structurari a minutelor emisiunii – la un moment dat devine usor plicitisitor sa stai sa astepti 50 minute sa vezi cine ii mai cade in colimator lui Patraru, la gramada. Alta e tensiunea cand astepti rubrica Vax Populi, etc

  PS: Eu am idei putine si fixe: iti atrag atentia inca o data ca AI GRESIT in afacerea cu reclama pt . ala cu branza, ai gresit DIN START ! Am revazut cum te-ai exprimat initial, cum ca vei oferi reclama gratuita „daca se va dovedi ca nu produsul lui a cauzat imbolnavirea copiilor”. Pai acea varianta ERA EXCLUSA DE LA INCEPUT, pt.. ca NU MAI EXISTA LOTUL DE BRANZA DIN CARE MANCASERA COPIII (cel putin asa afirmasera parintii). Deci din start NU SE PUTEA DOVEDI CA ACEL PRODUS A PROVOCAT INTOXICAREA – cel mult se putea suspiciona ! (de altfel, asa se intampla si la nivel international in majoritatea cazurilor, tocmai pentru ca trece mult timp pana cand se depisteaza tipul infectiei). Iar branza lui chiar ERA CONTAMINATA CU O TULPINA PERICULOASA E. coli (si nu e-coli, btw !). Acum ai ajuns in situatia absurda de a premia pe cineva care a gresit – chiar daca nu e el cel care a ucis niste copii, mizeria nationala i-a ucis ! Si nu e singurul caz din tara asta – ai vazut ca PLOUA cu cazuri de infectii alimentare (inclusiv la elevi) ? De ce ? Printre cauze este si insuficienta rigurozitate de securitate a alimentului (normele HACCP) pe intreg lantul de productie-distributie. Dar noi trebuie sa-i toleram si sa-i ocrotim, micutii, doar pt. ca au capital romanesc si sunt „vanati de oligarhia iudeo-masonica mondiala”. Asa ca ar trebui sa reconsideri situatia.
  Mari succese !

 38. ”Omul nu trebuie să vadă ceea ce nu-i convine.”

 39. Sa stii ca sunt multi oameni care te sustin, desigur si eu.
  Ce faci tu este inteligent, interesant si,culmea, are si audienta.
  Nu te lasa intimidat de nimeni si de nimic. Cati au curajul sa vorbeasca liber si sa fie obiectivi chiar si cu institutia la care lucreaza?

 40. sofia covaci

  „Da-i inainte cu tupeu!” vorba cantecului! Si „nu mor caii cand vor cainii”, asa ca da-i inainte, materie prima e din belsug, din pacate! Te urmarim indiferent ca suntem sau nu in tara, pe net,in presa, oriunde! E nevoie de oameni ca tine si ca cei din echipa ta!

 41. Dragos, imi esti tare simpatic, ai o echipa de exceptie, desi nu te pot urmari atat de des, apreciez critica voastra. Sunt impresionat de cunostintele tale( voastre) de limba romana. Asa da…. sa te tot uiti la TV. Te rog sa nu te „manjesti” vreodata cu nimic, as fi foarte trist. Trebuie sa ramani un jurnalist integru. Promiti? In rest mult succes iar viitoarea clasa politica sa fie altfel, sa invete ceva din emisiunea ta.
  Salutari de departe.

 42. Si in dreptul la replica esti la obiect si pastrezi nota de umor! In plus, am inteles si eu, cat de cat, cum „functioneaza” publicitatea. Vreau sa iti spun ca, de ceva timp, nu am mai facut un lucru- nu am mai tacut, adica ma conduc dupa deviza „cine tace consimte”, si am avut de castigat foarte mult.

  Cu admiratie,
  Mihaela

 43. Felicitari pentru emisiune si carte!!! (a iesit?! a iesit?! de la tipar? hai domnii, de la tipar, ca dam o bere). Legat de audienta; era concludent sondajul, cand avea si Moise emisiune la TVR – acum sunteti „la concurenta”. Asta este… Daca TVR-ul va pierde, (imi doresc, sper sa nu fie atat de trogloditi) putem sa-i cantam „vesnica pomenire”. Hmmmmm…. daca Doamne fereste se intampla…. ce ziceti?cum ar suna „Starea natiei” la digi24 dupa Moise. Mult succes si toate cele bune!

  • Nu știu cum ar suna, ce știu este că Moise, după ce a plecat, și-a diminuat foarte mult audiența (peste 60%). Atâta vreme cât vom fi doriți acolo, TVR rămâne prima noastră opțiune. Acum, avem pe masă trei contracte, de la trei televiziuni comerciale. Toate sunt peste ce câștigăm aici. Putem semna și mâine. Așteptăm să aflăm poziția TVR, după numite noului CA.

 44. Ora emisiunii tale e insalubra, vrei audienta care o meriti, pune-ti emisiunea la 21 s-o putem vedea live. Altfel, 50% se uita online.
  Apreciez la modul absolut cum uploadeaza omuletii emisiunile acum, nu-si mai bat joc ca inainte cind faceau upload la aceeasi emisiune de 2 ori , in zile diferite .
  Hai cu pamfletul!

  • Emisiunea este de ora 23.00. Ăsta e genul, aia este ora. Și așa am făcut un compromis coborând la 22,30. Și se vede, pentru că pe primul sfert de oră audiența e detul de mică. Explodăm apoi, ceea ce îmi confirmă că din toamnă, dacă vom mai avea emisiune, o vom duce spre ora 23.00. 😉 Ne raportăm la publicul prezent atunci la tv, așa funcționează sistemul. Suntem plătiți la audiență. Cu cât suntem mai devreme, cu atât scade audiența, pentru că intrăm la concurență cu formate foarte scumpe, de mare audiență.

   • Biciclist din Bucuresti

    Cred ca aici te inseli profund. Poti sa ne expilici sum se face masurarea audientei? Sunt criterii de varsta, de putere de cumparare, sau ce? Eu cred ca este doar o pacaleala, la fel ca in politica.
    Crezi ca privitorii tai te-ar „trada” pentru tot felul de emisiunji abjecte difuzate la aceeasi ora? Din contra, pierzi la audienta datorita orei tarzii de difuzare.. Ma uit cu interes cu fiul meu ,elev fiind, la emisiunea ta ,dar uneori ora tarzie ne trimite la culcare. Reconsidera acest aspect si nu te lasa condus dupa parerile „expertilor” din televiziune si din publicitate.

    • Nu putem să nu ținem cont de audiențe. În primul rând, suntem plătiți în funcție de audiență. În al doilea rând, ele sunt făcute profesionist, nu pot fi contestate. Iar emisiunea este una de segment 23.00 – 24.00, peste tot în lume. Nu am inventat noi apa caldă… :)

 45. Esti cel mai tare de pe piata. Este singura emisiune la care ma uit la tvr. Chiar incerc in fiecare seara(luni-joi) sa prind emisiunea .

 46. Domnule Pătraru, am câteva observaţii privitoare la emisiunea Dvs.
  1. – Vax Populi mă deranjează cel mai mult şi asta nu pentru ideile – adesea excelente – ale celor care pornesc cu sondajul la drum, ci pentru că îi iau în vizor mai ales pe amărăştenii care chiar nu au şcoală, majoritatea din cauza mizeriei care se vede bine şi în decor. După ce involuntar pufnesc în râs, mă opresc pentru că am impresia că-i insult pe oamenii aceia necăjiţi, derutaţi şi inocenţi în faţa microfonului. Eu cred că aceleaşi întrebări le-aţi putea adresa – fără a da greş – şi unor persoane înstărite,. Cred că mulţi parlamentari nu ştiu în ce galaxie se află (pe bune).
  2. Pedalaţi mult pe subiectul Elena Udrea – Nu mă îndoiesc că face audienţă, dar e prea ieftină
  3. Sunteţi cam încrezut. Cel puţin pentru gustul meu. Aţi urcat vertiginos şi credeţi că le ştiţi pe toate, mai ales în televiziune. Mai aveţi destul de învăţat, înainte de a da lecţii la ora de maximă audienţă. Şi credeţi-mă umorul poate face casă bună cu modestia, chiar foarte bună. Eu aş fi suspicioasă după o astfel de avalanşă de osanale ca cele din comentariile de mai sus.
  Oricum, faptul că mă uit – nu chiar în fiecare seară – la emisiunea Dvs. înseamnă că găsesc ceva la ea. Succes mai departe ! Julia

  • Răspunde:
   1. Și pe mine mă deranjează Vax Populi. Dar e o oglindă pe care o punem în fața noastră. Da, așa arată mulți dintre români. Trebuie să știm asta, când ne facem planuri cu țara asta. Oricum, am făcut de câteva zile niște schimbări, să-mi spuneți dacă se văd… :)
   2. Elena Udrea nu e ieftină, e chiar foarte scumpă am înțeles. :) Glumesc. Din păcate, avem nevoie de astfel de personaje pentru emisiune. Emisiunea este despre astfel de personaje. N-o putem ignora deci pe Udrea. Este modelul a ceea ce e mai rău în politica noastră. Cât va mai fi în joc, și este, prostiile ei vor apărea la emisiunea noastră. Când se va retrage, n-o veți mai vedea nici la noi.
   3. E opinia dumneavoastră, o respect. Cum spuneți, e chestiune de gust. Vertiginos nu am urcat, lucrez în presă de 20 de ani, iar emisiuni tv fac din 1998. N-am ajuns aici bătând din palme. Nu cred că știu tot, din contră, am impresia că știu din ce în ce mai puțin. Da, câteodată, pe unele subiecte, unde mulți oameni au o opinie evident greșită, bazată pe informații false, se întâmplă să cedez și să am o atitudine categorică, poate de aici să aveți această impresie. Mă lupt cu mine să renunț la acest mod de abordare.
   Sper să găsiți în continuare ”ceva”, la emisiune. :) Mulțumesc.

   • Chapeau! Credeam că nu-mi veţi răspunde :))

    • Sau…nu credeam că-mi veţi răspunde. Multumesc. Succes pe mai departe. Nu am observat schimbarea de la Vax Populi, dar probabil ca va veni. Oricum, mi-a placut chestia cu 2+2:2. Cred că era mai usor viceversa. Succes!

 47. Jon Stewart, Stephen Colbert, John Oliver. In sfarsit, cineva s-ar putea apropia de nivelul lor. Va doresc s-aveti o echipa de calitate si un buget consistent!

  • Mulțumim, acolo vrem să ajungem. I-am studiat mult pe toți, am o disertație pe infotainment la Universitatea București, dar e greu să atingem acel nivel. Nu pentru că nu am putea, ba putem fi mult mai buni, dar la ”The Daily Show”, de pildă, pentru 22 de minute de emisiune (dintre care 10 de interviu) muncesc 32 de oameni doar la partea editorială. Noi, pentru o emisiune de 50 de minute, fără invitați care să ne ușureze treaba, suntem 4, pe partea editorială. Nu mai spun nimic de celelalte condiții de lucru. :) Dar nu abandonăm.

 48. E o adevarata relaxare emisiunea „starea natiei”, mai ales vizionat aici in Israel. Sint convins ca multi altii care locuiesc in afara Romaniei savureaza zi de zi aceasta emisiune. Omenirea are un mare noroc. Aceea ca prostia si incapacitatea multora care conduc destinele unui popor, nu doare. Am putea oare sa suportam urletele lor? Nu cred. Succes pe mai departe Dragos!

 49. Frumos exprimat! Nu-mi place cuvantul prost, am fost invatata din copilarie sa il evit…dar folosit aici in mod ironic, cred ca si-a atins scopul!
  Legat de emisiunea voastra, este singura emisiune Tv pe care eu personal o urmaresc. Am renuntat de foarte multi ani la urmarirea programelor Tv in general, dar si TVR in mod special.
  Fac parte din generatia care prefera sa urmărească cu atentie o emisiune cand are timp (cel mai adesea pe net) , decat sa se prefaca in acelasi timp ca munceste& urmareste o emisiune in fundal.
  Asa ca va urmaresc cu atentie de la inceputuri, aproape fiecare emisiune…dar nu pe TV ci pe internet/site/ sau de cand este functional, pe aplicatia de pe mobil TVR plus, care mi se pare extrem de practica. Va urmaresc fie in mijloacele de transport, fie in pauza de masa: sunteti sursa mea de informare, deopotriva ecihistanta si de incredere.
  Imi pare rau sa aud ca nu se bonifica in vreun fel si audienta facuta de noi, cei care nu urmarim emisiunea la orele tarzii la tv….speram ca macar lăsând reclama sa ruleze in aplicatie, ajunge un banut din publicitate la voi, in semn de apreciere a muncii facute. Si macar o data pe saptamana intru pe blog si ascult filmuletele starea zilei, cu speranta ca avand insertia publicitara, veti fi platiti pentru munca facuta.
  Asa ca…multumim. Multumesc ca ne luati apararea noua romanilor in general, dar si noua , medicilor tineri in special (sunt medic rezident), multumesc ca ne reprezentati cu cinste judetul si multumesc ca v-ati pastrat energia de a lupta cu reprezentantii nostri corupti desi sigur nu v-a fost usor.
  Sunteti exemplul clasic ca daca faci lucrurile corect, iti pastrezi oamenii de valoare aproape si creezi o echipa unita…intr-o zi va rasari soarele si pe propria străduță!
  Felicitari! Curaj! Si multa energie…

 50. Urmaresc cu interes emisiunea. Aici ai perfecta dreptate iar daca ar fi dupa mine, as proceda asaŞ
  Eu as vedea SNRTV-ul asta sau cum s-o mai chema, o rampă de lansare pentru cei care vor să lucreze în radio sau tv. Pentru niste salarii mult mai mici decat au acum, le ofer oportunitatea de a lucra in radio sau tv. Indiferent de domeniu. De la ala care baga sarma-n priză şi până la producatorul, scenaristul, costumierul si regizorul de program. Fiecare, in perioada in care activeaza la TVR sau Radio, va fi atent monitorizat si evaluat. Apoi, cand crede ca salariul nu ii mai este suficient, isi va lua cu el calificativul de absolvire si fiecare cu norocul lui. Televiziunea Romana sa nu mai fie vazuta ca pe o sursa de imbogatire ci de formare profesionala a oricui doreste sa lucreze.

 51. EXCELENT .

 52. Nu ma bag aiurea intr-o discutie „privata” da’ ma roade: ai dreptate cu audienta lui Guran (minus 75-80%)… care nu a prevazut ca Mus-calu e mai „oltean” decat el si Prelipceanu adunati. Doar cand il vad cum sta intr-o parte pe masuta aia si vorbeste „afectat de inspiratie”, mi-l inchipuiesc pe Vanghelie fara dinti in primaria sect. 5 in 1996! (PDSR baby, yeah! – ce visam…)!
  Ciao (avut si ce-am pierdut).

 53. Alta perla ! Italienii au facut confuzie cu branza!!!. In care tzara se lucreaza fara manusi?????? Bietul Ciolos nu prea are sanse sa ne scoata din beleaua asta. Se vede foarte clar pe imaginile de la stiri cum se manipuleaza branzeturile. NU AVETI MANUSI?????? Se pare ca NU. Aveti E-coli.

 54. Dragos! Ai pomenit de investitori. Eu i-as numi infestitori. Totul e infectat in Romania. De sus pana jos. :))

 55. Voinea Luana

  Buna ziua draga domnule.
  O singura observație vis-a-vis de emisiunea de aseară.Stațiunea Strajă nu se afla in judetul Gorj. Sau cel putin nu încă.
  Mult succes in continuare!

 56. E cea mai buna emisiune se la TVR. Sper sa va pot urmari inca multi ani de acum inainte.

 57. Din păcate, Starea Nației este singura emisiune bună de la postul public. Spun asta cu un mare regret. Din păcate, TVR a fost condusă în ultimii 25 de ani oameni care nu au vrut (putut) să facă reformă. Cum pușca mea să ai 2500 de angajați și să trebuiască să vină Pătraru și Guran să facă audiență?

Adaugă un comentariu